Sari la conținut

Principiile după care Ucraina spune că va folosi controversatele bombe cu dispersie furnizate de americani

​​În timp ce SUA au anunțat oficial că trimit Ucrainei bombe cu dispersie care au o precizie scăzută și sunt extrem de controversate, Kievul se angajează să adere la cinci principii de utilizare a acestor muniții, inclusiv să nu le folosească în orașe și pe teritoriul Rusiei, precum și să țină evidența zonelor afectate, relatează Ukrainska Pravda, citându-l pe ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

Statele Unite au anunțat vineri că vor furniza Ucrainei muniții cu dispersie interzise pe scară largă pentru contraofensiva sa împotriva forțelor ruse de ocupare.

Grupurile pentru drepturile omului și secretarul general al Națiunilor Unite au pus la îndoială decizia Washingtonului cu privire la trimiterea acestor muniții, parte a unui pachet de securitate de 800 de milioane de dolari care aduce ajutorul militar total al SUA la peste 40 de miliarde de dolari de la invazia Rusiei din februarie 2022 a Ucrainei.

Care sunt cele cinci principii ale Ucrainei pentru folosirea munițiilor cu dispersie

„În ceea ce privește munițiile cu dispersie, avem 5 principii cheie pe care le vom respecta și pe care le-am comunicat în mod clar tuturor partenerilor noștri, inclusiv SUA. Am informat personal partenerii noștri americani despre aceste cinci principii în scris cu mult timp în urmă”, a spus Reznikov pe Twitter.

  • Primul principiu prevede că Ucraina va folosi aceste muniții doar pentru eliberarea teritoriilor sale recunoscute internațional.
  • Aceste muniții nu vor fi folosite pe teritoriul recunoscut oficial al Rusiei.
  • Forțele armate se angajează să nu folosească muniții cu dispersie în orașe.
  • Munițiile cu dispersie vor fi folosite doar în acele zone în care este concentrată armata rusă, pentru a străbate liniile de apărare ruse.
  • Ucraina va ține o evidență strictă cu privire la utilizarea acestor arme și zonele locale în care vor fi utilizate. Pe baza acestor înregistrări, aceste teritorii vor fi zone prioritare pentru deminare după eliberarea teritoriilor noastre și victoria noastră. Ucraina va raporta partenerilor săi cu privire la utilizarea și eficacitatea acestor muniții.

De ce sunt interzise bombele cu dispersie de peste 100 de țări

Bombele cu dispersie sunt interzise de peste 100 de țări. De obicei, ele lansează un număr mare de bombe mai mici care pot ucide pe o zonă largă, iar cele care nu reușesc să explodeze reprezintă un pericol timp de decenii după încheierea unui conflict.

„Ucraina a oferit asigurări scrise că le va folosi într-un mod foarte atent” pentru a minimiza riscurile pentru civili, a spus Sullivan.

Grupările pentru drepturile omului se opun deciziei Washingtonului, dar munițiile ar putea oferi un impuls contraofensivei ucrainene pentru a recupera teritoriile capturate de forțele ruse de când au invadat în februarie 2022.

Bombele cu dispersie (BASM) sunt alcătuite dintr-un container, asemănător unui obuz, care conţine proiectile explozive de dimensiuni mai mici, numite submuniţii. Cu o precizie foarte redusă, ele pot lovi foarte mulţi civili.

Utilizarea şi transferul lor sunt interzise de Convenţia de la Oslo din 2008, semnată de o mare parte a ţărilor occidentale.

Inclusiv americanii recunosc riscul acestor bombe

O lege din 2009 interzice exporturile de muniții cu dispersie din SUA cu rate de eșec ale explozibililor mai mari de 1%, care acoperă practic toate stocurile militare ale SUA. Biden poate renunța la interdicțiile privind aceste muniții, așa cum a făcut președintele american Donald Trump în ianuarie 2021, pentru a permite exportul de tehnologie a munițiilor cu dispersie în Coreea de Sud.

Potrivit Comitetului Internațional al Crucii Roșii, unele muniții cu dispersie nu explodează în până 40% din cazuri.

„A fost o decizie foarte dificilă pentru mine. Şi, apropo, am discutat despre asta cu aliaţii noştri”, a spus președintele Joe Biden într-un interviu la CNN, adăugând: „Ucrainenii rămân fără muniţie”.

„Recunoaștem că munițiile cu dispersie creează un risc de vătămare civilă din cauza munițiilor neexplodate”, a spus consilierul pentru securitate naţională al administrației Biden, Jake Sullivan. „De aceea am amânat decizia cât am putut”.

„Dar există de asemenea un risc masiv de vătămare civilă dacă trupele și tancurile ruse cuceresc pozițiilor ucrainene și capturează mai mult teritoriu ucrainean și subjugă mai mulți civili ucraineni, deoarece Ucraina nu are suficientă artilerie”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!