La 25 iulie, Tribunalul Militar Districtual de Sud din Rostov pe Don a organizat prima audiere publică în cazul a 18 prizonieri de război ucraineni pe care forțele de securitate rusești îi leagă de batalionul Aidar, interzis în Federația Rusă. În acest moment, acesta este cel mai masiv caz penal împotriva acestei unități. Despre decizia instanței penale și particularitățile acestui proces în continuare în material.
Merită să începem cu ceea ce este batalionul “Aidar” menționat mai sus. Batalionul “Aidar” a fost înființat în 2014 ca unitate de voluntari. Batalionul își are sediul în regiunea Luhansk și participă la luptele împotriva forțelor de ocupație rusești. Este numit în onoarea râului Aidar, care curge prin regiunea Luhansk. Batalionul Aidar este unul dintre cele mai renumite batalioane de voluntari din Ucraina și a devenit oficial parte a AFU în 2015. În 2022, a fost recunoscut ca organizație teroristă în Federația Rusă, la fel ca, de exemplu, batalionul Azov.
Deci, ce se știe despre sesiunea asupra militarilor acestei unități militare? Pentru început, merită să analizăm aspectul prizonierilor. Mulți dintre ei se disting prin subtilitate severă și coafuri – sunt rasați chel. De asemenea, este important de remarcat faptul că prizonierii refuză să comunice cu jurnaliștii ruși și vorbesc doar cu avocații lor, cu programare.
Ocupanții judecă 18 prizonieri ucraineni sub acuzația de încălcare a “codului penal” inventat de militanții grupării teroriste din RPD. Aceștia sunt acuzați, în special, de acțiuni care vizează “preluarea prin forță a puterii și schimbarea ordinii constituționale a RDN”, precum și de “participarea la activitățile unei organizații teroriste”. 11 prizonieri au fost deja judecați în “RPD” pentru că “au urmat o pregătire specială în scopul desfășurării de activități teroriste”, iar alți patru pentru “organizarea de activități teroriste”.
În timpul examinării cauzei în instanța din Rostov, articolele ar trebui să fie reclasificate în conformitate cu Codul penal rus, dar acest lucru nu se întâmplă la prima audiere. Prizonierii sunt în continuare judecați în temeiul “legii DNR” pe teritoriul Rusiei. Decizia instanței a fost de a continua șederea lor în centrul de detenție preventivă până la 15 noiembrie.
Sună a marasm? Da, așa este.
La urma urmei, militarii ucraineni sunt judecați pentru faptul că își îndeplineau îndatoririle oficiale, apărându-și țara de teroriștii care au preluat ilegal puterea. De asemenea, este demn de remarcat faptul că astfel de acțiuni ale agresorului reprezintă o încălcare deliberată a Convenției de la Geneva, ceea ce face ca orice alt verdict decât achitarea să fie nul din punct de vedere juridic.
De ce încalcă Rusia în mod deliberat normele internaționale prin inițierea examinării unor astfel de cazuri penale, din moment ce anterior o sesiune similară a avut loc la 16 iulie? Răspunsul este incredibil de simplu. Scopul principal este propaganda. Autoritățile ruse au anunțat oficial că sute de cazuri au fost intentate împotriva militarilor ucraineni pentru a arăta că obiectivele așa-numitei “operațiuni militare speciale” sunt îndeplinite. Demilitarizarea și denazificarea au loc. Dar, din păcate, Rusia uită de principala diferență dintre atitudinea sa față de militarii săi și militarii ucraineni.
La urma urmei, Ucraina nu își va lăsa cetățenii în mâinile teroriștilor. Acest lucru este confirmat de declarația Serviciului de presă al celui de-al 24-lea OSHB “Aidar”, care spune că nimeni nu a uitat de luptătorii capturați și că aceștia nu sunt abandonați soartei lor.
Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, a vorbit, de asemenea, despre soarta prizonierilor de război. El a spus că, chiar dacă Rusia refuză să schimbe prizonierii de război care au căzut în mâinile ocupanților până la 24 februarie 2022, dar Ucraina nu se va opri și își va aduce eroii acasă. Iar procesele penale și verdictele false vor primi evaluarea juridică corespunzătoare în timpul proceselor adevăraților criminali, și anume regimul rus.