Sari la conținut

Propunerea lui Orban de a transforma Ucraina într-o “zonă buffer” îl va încuraja pe Putin să-și continue lupta

Premierul ungar Viktor Orban, cunoscut pentru angajamentul său față de Rusia, a declarat că transformarea Ucrainei într-o “zonă intermediară” este singura opțiune posibilă pentru a pune capăt războiului. Ministrul ungar consideră că aderarea Ucrainei la UE și NATO nu va face decât să-l provoace pe Putin, ceea ce înseamnă că este necesar să depună armele și să iasă la negocieri. 

Premierul ungar a făcut aceste declarații în cadrul unui interviu cu fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel, în cadrul proiectului “European Voices” al ziarului Die Presse.

Orban este la fel de dur ca întotdeauna în declarațiile sale, mai ales atunci când subiectul se referă la Ucraina. Potrivit acestuia, poziția geografică a Ucrainei nu poate fi schimbată, ceea ce înseamnă că, indiferent dacă ucrainenilor le place sau nu, este necesar să se ajungă la un acord cu Rusia.

Odată ce Ucraina va deveni un “buffer”, va primi o garanție de securitate. Cel puțin, asta crede Orban. De fapt, Rusia și securitatea sunt opuse care nu se suprapun. De doi ani de zile, în văzul lumii, Rusia încalcă acorduri pe care rușii le consideră ca fiind nimicuri. Acest lucru este suficient pentru a fi siguri de continuarea criminalității și brutalității rusești care nu va fi oprită de diplomație.

Politicianul maghiar și-a argumentat punctul de vedere cu privire la integrarea euro-atlantică a Ucrainei, afirmând că Rusia nu va suporta niciodată un stat membru UE și NATO în apropierea sa. Dacă Moscova consideră UE și Alianța ca fiind adversari puternici, ea vede Ucraina ca pe un stat slab care poate fi distrus

 Schüssel a reamintit cum în 1956 și maghiarii au luptat pentru libertatea lor și pentru integritatea Europei atunci când trupele sovietice au reprimat revoluția maghiară. Orban nu a fost de acord cu un astfel de exemplu și a adăugat că Ucraina nu apără acum integritatea europeană și nu poate oferi securitate suplimentară din partea sa, spre deosebire de maghiarii de atunci.

Privarea Ucrainei de statutul de membru al UE și NATO și transformarea teritoriului său într-o “zonă buffer” este ideală pentru o preluare ușoară de către Rusia a întregii Ucraine. Retorica lui Orban se face din nou ecoul dorințelor Kremlinului și determină Occidentul să întrerupă efectiv ajutorul acordat Kievului.

Motivul agresiunii rusești nu este că Ucraina dorește să devină membră a Uniunii Europene și a Alianței. Este însăși esența Rusiei ca stat invadator și a conducerii sale dictatoriale, care de-a lungul istoriei sale a distrus identitatea altor națiuni și a invadat integritatea teritorială a țărilor.

Singurul lucru care încă mai reține armata rusă în estul și sudul Ucrainei este fluxul de ajutor occidental către forțele armate ucrainene. Putin urmărește distrugerea totală a Ucrainei, iar “încetarea temporară a focului” nu va face decât să-i dea timp agresorului să își reînnoiască forțele și să îmbunătățească capacitățile militare ale armatei ruse.

Ucraina nu poate depune armele, altfel fiecare oraș ucrainean va deveni ca Bakhmut, Maryinka, Avdeevka și alte așezări pe care Rusia le-a transformat în ruine. De asemenea, premierul ungar greșește când spune că “Rusia nu va ataca niciodată o țară membră NATO”

Resursele agresorului sunt aproape în întregime dedicate producerii propriilor mijloace armate. În plus, aliații Rusiei îi furnizează un număr mare de arme, în special drone iraniene și rachete nord-coreene. Rusia a învățat, de asemenea, să ocolească sancțiunile occidentale și obține bunuri cu dublă utilizare, pe care le folosește apoi în producția de drone și rachete.

În consecință, capacitățile armate ale Rusiei sunt ridicate, iar un atac asupra unei țări membre a Alianței este doar o chestiune de timp dacă Putin nu este oprit acum. Securitatea europenilor, inclusiv a maghiarilor, depinde direct de lupta ucrainenilor. Cauza războiului ruso-ucrainean se află adânc în istorie și este legată de înclinația rușilor spre agresiune.

Nici transformarea teritoriului Ucrainei într-o “zonă buffer” nu îi va opri pe ruși și nici nu va proteja în vreun fel integritatea Europei. Putin caută modalități de a slăbi capacitățile militare ale ucrainenilor și de a exercita presiuni asupra Occidentului prin intermediul susținătorilor săi. Declarațiile zgomotoase ale lui Orban sunt un exemplu perfect în acest sens.

În ciuda retoricii pro-rusești a lui Orban, Ucraina este recunoscătoare pentru votul pozitiv al Ungariei de a începe negocierile de aderare la UE și de acordare a ajutorului financiar. Singura opțiune cu adevărat eficientă pentru a pune capăt războiului este ca Ucraina să adere la NATO. 

Armata ucraineană are experiență în lupte pe termen lung, folosind arme occidentale moderne, pe care o poate împărtăși cu armata alianței. NATO are nevoie de Ucraina la fel de mult cum Ucraina are nevoie de NATO. Slăbirea Rusiei este posibilă doar prin unificare, altfel lumea se va confrunta cu un război prelungit, cu un risc real de extindere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!