Sari la conținut

Proteste, greve, mesaje inventive: Cum încearcă spaniolii să descurajeze turiștii care vor să le viziteze țara

Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând autorităţile să încerce să concilieze bunăstarea locuitorilor cu un sector economic crucial, transmite agenția AFP, conform sursei.

„Insulele Canare nu mai pot”, sub acest slogan a fost lansat un apel la un protest ce ar urma să aibă loc sâmbătă în insulele din acest arhipelag situat în nord-vestul Africii, foarte vizitat pentru că este tot timpul însorit. Obiectivul protestului: oprirea construirii a două complexe hoteliere la Tenerife, principala insulă din arhipelag, şi o luare în calcul mai bună a locuitorilor şi mediului în contextul exploziei incontrolabile a turismului.

„Insulele noastre sunt o comoară care trebuie apărată” susţine organizaţia „Canarias se agota” („Insulele Canare se epuizează”), aflată la originea mişcării de proteste şi ai cărei membri au intrat săptămâna trecută în grevă pentru a pune presiune asupra autorităţilor.

Anul trecut, insulele Canare au primit 16 milioane de vizitatori, de şapte ori mai mulţi decât cei 2,2 milioane de locuitori ai lor. O cifră extrem de ridicată având în vedere resursele locale, a declarat purtătorul de cuvânt la organizaţia „Canarias se agota”, Victor Martin, care a denunţat o dezvoltare suicidală.

Supraturismul provoacă nemulțumiri în mai multe regiuni populare ale Spaniei

Această nemulţumire nu este un fenomen izolat, din ce în ce mai multe mişcări anti-turistice, în special pe reţelele sociale, apărând în ultimele săptămâni în Spania. La Malaga, una din destinaţiile principale pentru turismul de tip soare şi plajă, pe zidurile şi porţile locuinţelor utilizate pentru găzduirea turiştilor se pot vedea autocolante cu slogane de tip: „Aici înainte era casa mea” sau „întoarce-te acasă la tine”.

Acelaşi lucru la Barcelona sau în insulele Baleare, unde protestatarii au instalat panouri publicitare cu mesaje false pe anumite plaje. Acestea transmit avertismente în limba engleză cu privire la riscul de căderi de pietre sau de înţepături ale unor meduze periculoase, totul în scopul de a-i descuraja pe potenţialii vizitatori.

Printre nemulţumirile locuitorilor se numără presiunea asupra pieței imobiliare din cauza creșterii închirierilor de locuinţe pe termen scurt în scop turistic, astfel încât unii locuitori au fost obligaţi să plece din centrul oraşelor, precum şi neplăcerile sonore şi de mediu.

În Catalonia, care se confruntă de trei ani cu o secetă istorică, presiunea exercitată de hotelurile din Costa Brava asupra rezervelor de apă creează de asemenea nemulţumiri, în condiţiile în care autorităţile au plasat aproape toată regiunea, inclusiv zona metropolitană a Barcelonei, în stare de urgenţă de la începutul lunii februarie.

„Există destinaţii turistice care sunt la limita capacităţilor. Este o problemă care apare punctual, în vârf de sezon şi în anumite părţi ale ţării, dar care ia amploare”, a recunoscut recent José Luis Zoreda, vicepreşedintele organizaţiei patronale Exceltur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!