Sari la conținut

Protestele din Franța continuă: Cel puțin 2 mii de oameni au scandat la Paris împotriva violențelor Poliției

Circa 2.000 de persoane s-au strâns sâmbătă la Paris pentru a manifesta contra violenţelor poliţiei, în pofida unei interdicţii instituite de autorităţile locale. Proteste au avut loc şi în alte oraşe franceze faţă de uciderea adolescentului Nahel M, de 17 ani, în timpul unui control rutier, dar și în memoria unui alt tânăr, care a murit în 2016, la scurt timp după reținerea sa de către jandarmi, informează France Presse, scrie Digi24

Decesul lui Nahel M., băiatul omorât de poliţie în timpul unui control în trafic pe 27 iunie la Nanterre, suburbie din vestul Parisului, a declanşat cinci nopţi de violenţe urbane în regiunea pariziană şi în alte oraşe franceze. Circa 100 de asociaţii, sindicate şi partide politice au făcut apel la marşuri cetăţeneşti pentru a exprima furia și a denunţa politicile considerate discriminatorii faţă de cartierele sărace din marile oraşe franceze.

Aceste violenţe, fără precedent după 2005, au readus în discuţie situaţia din cartierele sărace populate mai ales de imigranţi şi atitudinea forţelor de ordine franceze față de aceștia, transmite Agerpres. 

La Paris, manifestanţii s-au strâns în Place de la Republique, una dintre cele mai mari pieţe din capitala franceză, în memoria lui Adama Traore, un tânăr care a murit în circumstanțe similare – decedat la scurt timp după reţinerea sa de către jandarmi, în iulie 2016. Demonstraţia fusese interzisă în cursul dimineţii de poliţie, care invocase ”riscuri de perturbare a ordinii publice” şi o penurie a forţelor de ordine. 

Manifestaţii contra violenţelor poliţieneşti au fost organizate sâmbătă şi în alte mari oraşe franceze, printre care Marsilia (sud-est), Nantes (vest), Strasbourg (est) şi Bordeaux (sud-vest). 

În total, aproximativ 100 de asociaţii, sindicate şi partide politice au făcut apel la ”marşuri cetăţeneşti” pentru a exprima ”furia”, a denunţa politicile considerate ”discriminatorii” faţă de cartierele sărace din marile oraşe franceze şi a solicita ”o reformă în profunzime a poliţiei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!