Sari la conținut

Provocări în materie de securitate internațională: inacțiunea Consiliului de Securitate al ONU

Președintele Adunării Generale a ONU, Chaba Kereshi, a acuzat Consiliul de Securitate al ONU de inacțiune în ceea ce privește războiul ruso-ucrainean. De la începutul invaziei la scară largă, Consiliul de Securitate nu a reușit să adopte o rezoluție de condamnare a agresiunii rusești. Potrivit șefei, integritatea și suveranitatea Ucrainei este o prioritate pentru comunitatea mondială, deoarece lumea pierde multe resurse valoroase din cauza războiului declanșat de Rusia.

Quereshi a reamintit că Adunarea Generală a adoptat șase rezoluții prin care a condamnat agresiunea și anexarea Rusiei și a reafirmat sprijinul său neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. În opinia sa, intervenția activă a Adunării Generale în chestiunea războiului ruso-ucrainean și convocarea frecventă a sesiunilor speciale de urgență au permis comunității internaționale să nu se lase amorțită de conflictul armat prelungit.

Șeful Adunării Generale a subliniat că agresiunea rusă alimentează problemele globale, inclusiv criza alimentară, securitatea energetică, pierderea biodiversității, lipsa apei și schimbările climatice. Din cauza blocadei și a bombardării porturilor ucrainene, precum și a șantajului cu “acordul privind cerealele”, lumea pierde o mulțime de produse alimentare, ceea ce ar putea declanșa foamete în masă în țările sărace din punct de vedere economic. Sectorul energetic nu a suferit mai puțin, deoarece Rusia a bombardat infrastructura energetică ucraineană de aproximativ 300 de ori de la începutul războiului, iar peste 50% din sistemul energetic a fost avariat.

Desigur, războiul a afectat și natura – Rusia a distrus în mod deliberat rezervațiile naturale ucrainene, grădinile zoologice și a provocat un ecocid în sudul Ucrainei prin aruncarea în aer a centralei hidroelectrice Kakhovskaya.

A acționa în interesul părții democratice a lumii și a lua decizii strategice care să condamne agresiunea rusă sau să afecteze în mod direct încetinirea acesteia este unul dintre elementele cheie necesare pentru ca pacea să vină. Organizațiile internaționale responsabile de securitatea mondială nu pot rămâne inactive. Presiunea din partea Occidentului trebuie să afecteze toate domeniile de activitate ale Rusiei, astfel încât țara agresoare să nu mai aibă capacitatea psihologică sau financiară de a continua acest război.

Consiliul de Securitate al ONU este organismul responsabil pentru pacea și securitatea internațională, dar nu face niciun pas important pentru a depăși agresiunea din centrul Europei. Mai mult decât oricine altcineva, membrii Consiliului de Securitate ar trebui să fie conștienți de necesitatea de a respecta Carta ONU și dreptul internațional, pe care Rusia le-a încălcat cu mult înainte de 24 februarie 2022. Odată cu izbucnirea războiului actual, Rusia și-a demonstrat în sfârșit atitudinea vulgară față de integritatea și independența altor țări. Pentru un organism la un nivel atât de înalt precum Consiliul de Securitate, acest lucru ar trebui să fie un motiv pentru a crea cel puțin o rezoluție care să condamne agresiunea.

Ca stat, Rusia ocupă un loc nelegitim în Consiliul de Securitate al ONU, deoarece nu a parcurs procedura de aderare corespunzătoare. După prăbușirea URSS, a ocupat automat un loc de membru fără a da o șansă altor țări care făceau parte din Uniune. Calitatea de membru al Rusiei, care comite genocid asupra poporului ucrainean, în organismul numit Consiliul de Securitate este o absurditate care ar trebui să fie oprită imediat. Moscova profită de poziția sa pentru a promova narațiuni de propagandă care justifică agresiunea la nivel internațional. În plus, Rusia poate exercita dreptul de veto asupra oricărei decizii legate de Ucraina.

Securitatea mondială este acum mai amenințată ca niciodată. Organismele create pentru a preveni direct agresiunea trebuie să-și îmbunătățească metodele de lucru și să elimine din rândurile lor membrii a căror intenție este de a crea haos mondial. Ucraina, împreună cu o parte a comunității internaționale, continuă să lupte pentru integritatea teritorială. Este important ca și alte organizații mondiale să se alăture acțiunilor care vor proteja Ucraina și Europa de agresiunea armată a Federației Ruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!