Sari la conținut

Cum este afectat viitorul Rusiei prin propaganda sa?

Zilele trecute s-a aflat că, de la 1 septembrie 2024, școlile rusești vor avea o nouă materie “Bazele securității și apărării patriei”. Acest lucru a fost anunțat de Anna Timofeeva, director adjunct al Departamentului de politică de stat și management în sfera învățământului general al Ministerului Educației. Ce anume va fi studiat, mai exact, de către copii, nu este încă raportat.

O astfel de știre este un indicator la cât de adânc a pătruns propaganda “rasismului” și la ce îi va conduce pe creatorii săi. Despre aceasta mai departe în material.

Nu este un secret că înainte de orice război, populația este zombificată pentru ca conflictul care urmează să aibă mai mult sprijin. Dictatura rusă a decis să pună în joc singura resursă inepuizabilă a statului și a supus propagandei – mințile strălucitoare ale copiilor. Se știe că în Rusia educația “patriotică” a copiilor este adusă la absurd. Preșcolarii participă la numere cu Z-swastika, iar prestația lor este urmărită cu încântare de părinții din sală.

Și acesta este doar vârful unei uriașe “piramide propagandistice”. La urma urmei, totul începe cu profesorii și educația. Rusia petrece ani de zile “reeducându-și” profesorii înainte ca aceștia să înceapă să educe copiii. Pentru transmiterea adevărului istoric, a opiniilor pacifiste sau chiar a inscripțiilor pe haine, aceștia riscă amenzi sau închisoare.

În același timp, autoritățile rusești fac totul pentru a rusifica procesul educațional din Ucraina: redeschid școlile din teritoriile ocupate temporar, chiar și în puncte fierbinți ale ostilităților precum Mariupol, și, de asemenea, intenționează să trimită profesori din regiunile Harkov, Kherson și Zaporizhzhya în “tabere de recalificare” de vară în Crimeea ocupată.

Acest lucru nu este surprinzător, deoarece educația este unul dintre instrumentele puternice ale propagandei rusești, alături de religie și sfera mediatică, care vizează educația “corectă” a cetățenilor ruși. De la o vârstă fragedă, copiii sunt învățați să susțină orbește cultul unui președinte tiran și să creadă în superioritatea țării lor față de altele. Grădinițele, școlile, universitățile și asociațiile informale de tineret – toate aceste instituții completează mozaicul uriașului sistem de propagandă al Federației Ruse.

Dragostea pentru “marea patrie”, Putin și recunoștința față de bunicii care au adus victoria în cel de-al Doilea Război Mondial sunt cei trei “elefanți” pe care Rusia a mizat pentru educația sa. Procesul educațional este atât de saturat de propagandă încât copiii, de la grădiniță încoace, îl văd pe președinte aproape în fiecare zi: portretele sale nu numai că decorează pereții, dar stau și printre rafturi de jucării care arată mai degrabă ca niște altare pentru lider.

Lecțiile de istorie modernă “veridică” sunt integrate rapid în programa școlară, iar universitățile închid specializările care îi învață pe viitor să gândească critic. Iar dacă copiii îndrăznesc să se revolte împotriva acestor practici educaționale, li se garantează că vor fi educați, atât de către autoritățile școlare, cât și la secția de poliție.

Această abordare este foarte asemănătoare cu metodele unei organizații demult uitate, ale cărei idei au fost aparent împrumutate de ideologii rasismului. Este vorba despre organizația Tineretul hitlerist al celui de-al treilea Reich. Versiunea rusă a organizației menționate mai sus este mișcarea pentru copii și tineret UNARMYA, care cuprinde toate țările rusești. La urma urmei, rolul său este pregătirea finală a copiilor zombificați pentru viitoarea participare la război și pentru o moarte probabilă. Acest lucru este prevăzut chiar în imnul mișcării:
“Și, dacă vor veni necazurile, vom fi ai noștri.
Ne vom proteja patria, prietene”.

Iată cum sună unul dintre versurile imnului Unarmy. Se pare că un astfel de moment a venit deja, deoarece serviciile secrete ucrainene au obținut recent un ordin “Cu privire la organizarea implicării membrilor mișcării publice militaro-patriotice “Unarmy” într-o operațiune specială pe teritoriul Ucrainei”, semnat de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. Ordinul spune că trebuie pregătit un raport privind potențiala rezervă umană cu vârsta de 17-18 ani pentru implicarea în operațiuni de luptă.

O atenție deosebită ar trebui acordată istoriei creării mișcării, deoarece va arăta de cât timp Kremlinul pregătește terenul pentru izbucnirea războiului.

Yunarmia a fost creată și înregistrată oficial în Rusia în 2016 pentru, se presupune, “a promova o activitate civică și socială ridicată în rândul tinerilor, patriotismul, devotamentul față de ideile internaționalismului, combaterea ideologiei extremismului” etc. Copiii care au cel puțin 8 ani pot deveni participanți ai acestei mișcări.

În mai 2018, numărul participanților la “Yunarmia” a depășit 230 de mii de persoane, iar în 2019 se vorbește despre 300 de mii de participanți. Acest număr este o consecință a includerii automate a elevilor în această mișcare de către administrațiile școlare după ce au primit ordinul de a crea detașamente militar-patriotice. Departamentele “Unarmia”, în afară de teritoriul Rusiei, se află în Crimeea ocupată, Armenia, Tadjikistan și Abhazia.

Dar acum este necesar să ne amintim, a cărui cale urmează să fie repetată de tinerii ruși. La 10 februarie 1943 în cel de-al Treilea Reich a apărut ordinul de creare a celei de-a 12-a divizii de tancuri a SS-“Tineretul hitlerist” din recruți născuți în 1926, adică băieți de 17 ani. Până în septembrie 1943, 16 mii de membri ai “Tineretului hitlerist” au fost recrutați. În total, numărul personalului diviziei a depășit 20 de mii de persoane.

În vara anului 1944, Divizia a 12-a blindată a SS-“Tineretului Hitler” a fost supusă unui “botez al focului” în Normandia. Timp de o lună de serviciu, divizia a pierdut 60% din personalul său – morți, răniți și un număr mare de dispăruți. Divizia a fost completată în grabă, inclusiv de cei mai tineri din “Hitlerjugend”, dar a fost trimisă înapoi pe front. În cele din urmă, la 8 mai 1945, diviziile supraviețuitoare cu un tanc s-au predat Armatei a 7-a americane. Din cei peste 20.000 de oameni din 1943, la sfârșitul războiului au rămas 455 de soldați și ofițeri.

În general, putem afirma că recruții din “Tineretul hitlerist” “întineriseră” în funcție de complicarea situației de pe fronturi. În septembrie 1944, naziștii au format Volkssturm – miliția populară, care era recrutată de la vârsta de 16 ani. În 1945, aceasta a fost recrutată de la vârsta de 10 ani. La sfârșitul lunii aprilie a aceluiași an, unități de membri ai Tineretului hitlerist au apărat podurile peste râul Havel de la periferia Berlinului. Timp de 5 zile de lupte, printre ei s-au numărat mulți morți și răniți.

Ce o așteaptă pe Rusia dacă va continua pe această cale? Nu doar înfrângerea în război, ci și prăbușirea în interiorul țării. La urma urmei, atât de multe destine tinere vor fi mutilate după ce vor realiza că au fost folosite pentru a pune în aplicare planurile nebunești ale dictatorului. Iar acest lucru va duce la faptul că tinerii vor urî întregul sistem construit anterior, dar nici nu vor dori să lupte împotriva lui. Rezultatul va fi prăbușirea și dezintegrarea statului, al cărui vinovat va fi Vladimir Putin și ambițiile sale nebunești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!