Sari la conținut

Rachete rusești au lovit Centrala Hidroelectrică Dnipro, cea mai mare hidrocentrală din Ucraina

În dimineața zilei de 22 martie, Rusia a efectuat cel mai combinat atac asupra sistemului energetic ucrainean de la începutul invaziei la scară largă, care a lovit centrala hidroelectrică Dnipro, cea mai mare centrală hidroelectrică din Ucraina. Agresorul a folosit 151 de proiectile, inclusiv 63 de UAV-uri de atac Shahed și 88 de rachete de diferite tipuri. Opt rachete au lovit centrala hidroelectrică de pe Nipru, dintre care două au provocat daune grave instalației. Pe lângă centrala hidroelectrică, printre țintele bombardamentelor s-au numărat centrale electrice, clădiri rezidențiale și un troleibuz. Se știe despre 5 morți, printre care un copil de 8 ani, și peste 25 de răniți.

Centralele hidroelectrice ucrainene se află de mult timp pe lista de ținte prioritare a Rusiei. La 6 iunie 2023, armata rusă a detonat un baraj hidroelectric în regiunea Kherson, ceea ce a dus la inundarea rapidă a numeroase așezări. Acest lucru a dus la un ecocident total și la pierderi de vieți omenești. Noul atac a dovedit că rușii nu se vor opri la subminarea centralei hidroelectrice Kakhovskaya și vor continua să atace alte instalații critice.
Șeful Ukrhydroenergo, Igor Sirota, a declarat după bombardament că nu se știe dacă una dintre stațiile afectate de bombardament va fi restaurată:

“Începând de astăzi există faptul că pierdem fabrica. Centrala HPP-2 este amenințată, nu știm cât și la ce capacitate va mai putea funcționa”. HPP-1 a fost, de asemenea, lovită direct și nu este încă operațională. Compania a precizat că, în ciuda pagubelor grave, nu există nicio amenințare de rupere a barajului, iar serviciile speciale continuă să lucreze pe șantier pentru a-l readuce la normal. Sala motoarelor și echipamentul electric trebuie să fie complet restaurate.

Iury Belousov, șeful departamentului de combatere a crimelor comise în timpul conflictului armat din cadrul Procuraturii Generale, a declarat că în total 8 rachete au lovit hidrocentrala hidroelectrică de pe Nipru: “Instalația, care conține nu numai o componentă energetică puternică, ci îndeplinește și alte funcții ale statului nostru. Și este un obiect care conține forțe potențial periculoase….. Ucraina a experimentat deja consecințele în urma înfrângerii unui astfel de obiect”.

Deja în cursul serii s-a aflat că inginerii energeticieni au reușit să pornească o parte din echipamentele centralei electrice de la Dnipro, dar stația nu produce încă energie electrică. În special, linia electrică aeriană VL-750 kV “Dniprovska”, care alimentează ZNPP, și-a reluat activitatea.

Biroul procurorului regional Zaporizhzhya a lansat o anchetă cu privire la fapta de încălcare a legilor și obiceiurilor de război legată de uciderea intenționată. În urma loviturilor cu rachete asupra centralei hidroelectrice de pe Nipru, a fost ucis un șofer de troleibuz, care în acel moment își începea tura la serviciu și se deplasa de-a lungul barajului. Ancheta raportează că în total au fost efectuate 20 de lovituri cu rachete asupra Zaporojiei.

Se știe că, în urma bombardamentului, produse petroliere s-au scurs în râul Dnipro, a anunțat serviciul de presă al Inspecției de Stat pentru Mediu. Specialiștii au inspectat zona afectată și au colectat probe de apă și sol pentru a determina cu exactitate nivelul de deteriorare a mediului.

În timp ce serviciile de securitate ucrainene lucrează, Rusia continuă să creeze falsuri despre un alt bombardament. Pentru a crește panica, rușii răspândesc informații false despre presupusa distrugere completă a barajului hidroelectric de pe Nipru. Centrul pentru combaterea dezinformării îndeamnă să nu credem în manipulările rusești și să ne încredem doar în sursele oficiale care nu confirmă ruperea barajului.

De asemenea, rușii răspândesc informații false despre energia electrică, fără de care se presupune că toată Ucraina va rămâne fără curent electric. În ciuda faptului că bombardamentele asupra infrastructurii energetice s-au dovedit a fi unul dintre cele mai mari de la începutul războiului la scară largă și că multe orașe și localități din Ucraina sunt încă fără lumină, nu există niciun motiv pentru o pană totală de curent. Știrile rusești creează și răspândesc falsuri pentru a exercita o presiune psihologică asupra ucrainenilor.

Țara agresoare nu are de gând să se oprească aici, după cum o demonstrează intensificarea atacurilor asupra Ucrainei din ultimele zile. Kremlinul urmărește să distrugă infrastructura critică a Ucrainei, așa că va continua să atace centralele hidroelectrice și centralele nucleare, care au fost, de asemenea, bombardate în mod repetat. Rusia încalcă cutumele războiului, iar acțiunile criminale ale ocupanților pot duce la un alt ecocid, care va fi de multe ori mai mare decât cel precedent din regiunea Kherson, când ocupanții au aruncat în aer barajul centralei hidroelectrice Kakhovskaya, care a făcut mii de victime.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!