Sari la conținut

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România pe 2023

Duminică noapte, Departamentul de Stat al Statelor Unite a publicat Raportul său privind situația drepturilor omului în România, în anul 2023, scrie sursa.

Raportul insistă pe ideea că drepturile omului sunt o responsabilitate comună. Autorii o citează pe Eleanor Roosevelt, unul dintre autorii Declarației Universale a Drepturilor Omului: “Destinul drepturilor omului se află în mâinile tuturor cetățenilor noștri, în toate comunitățile noastre”.

Despre România: ”Rapoarte credibile despre corupție guvernamentală gravă”

Capitolul despre România se deschide cu următoarele concluzii:

  • ”Nu au existat schimbări semnificative în ceea ce privește situația drepturilor omului în România în cursul anului”
  • ”Printre problemele semnificative legate de drepturile omului s-au numărat rapoarte credibile privind: tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante aplicate de către guvern sau în numele guvernului; și corupție guvernamentală gravă”
  • ”Guvernul a luat măsuri credibile pentru a identifica și a pedepsi funcționarii care ar fi putut comite abuzuri în domeniul drepturilor omului, dar în unele cazuri acțiunile guvernului au fost insuficiente și impunitatea a reprezentat o problemă”
  • ”Constituția și legea prevedeau un sistem judiciar independent, iar guvernul a respectat, în general, independența și imparțialitatea justiției. Ineficiența și lipsa de responsabilitate în ceea ce privește supravegherea judiciară au subminat uneori independența și imparțialitatea justiției”

Cazul Cherecheș

”În noiembrie, judecătoarea Georgiana Farcas-Hingan de la Curtea de Apel Cluj a denunțat rudele primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, pentru că au încercat să o mituiască cu 50.000 de euro (54.050 de dolari) în schimbul achitării primarului Cherecheș de acuzațiile de corupție. În ciuda faptului că a fost cea care l-a denunțat pe Cherecheș, judecătoarea Farcas-Hingan a rămas parte din completul de judecători care, în cele din urmă, l-a condamnat pe primar pentru corupție, după ce a susținut că ar putea rămâne imparțială”, se scrie în documentul de la Washington.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!