Sari la conținut

Răsturnare de situație: „Generalul Armaghedon” era membru cu acte al grupării Wagner / Informații contradictorii despre soarta sa

Generalul Serghei Surovikin, fostul comandant al trupelor de invazie rusești despre care se crede că se află în arest la Moscova sub suspiciunea de trădare, era un „membru VIP” secret al grupării Wagner, arată documente obținute în exclusivitate de CNN.

Generalul Serghei Surovikin (dr.), președintele rus Vladimir Putin, șeful Statului Major Valeri Gherasimov și ministrul rus al apărării Serghei ȘoiguFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Actele arată că Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon” de presa rusă, are un număr personal de înregistrare în gruparea de mercenari fondată în 2014 de Evgheni Prigojin, la fel ca cel puțin 30 de alți oficiali ruși din forțele armate și serviciile de informații.

about:blank

Dossier Center, un site rusesc independent de investigații, afirmă că aceștia erau „membri VIP” ai grupării militare create de Prigojin după anexarea ilegală a Crimeii și începerea conflictului separatist în Donbas în urmă cu 9 ani.

Surovikin, care nu a mai fost văzut în public de sâmbătă, după când a înregistrat un mesaj video în care face apel la mercenarii lui Prigojin să pună capăt rebeliunii militare, era cunoscut drept un apropiat al grupării Wagner, dar aceasta este prima oară când se află că el era de fapt un membru al organizației paramilitare.

Un general al forțelor aeriene ruse cunoscut pentru tacticile sale nemiloase, Surovikin a fost lăudat în mod repetat de Evgheni Prigojin în perioada în care acesta s-a aflat în fruntea forțelor rusești de invazie, între octombrie anul trecut și începutul acestui an.

about:blank

Imediat după numirea sa în funcție pe 11 octombrie, el a supervizat retragerea trupelor rusești de pe malul de vest al Niprului în regiunea Herson, încheiată exact o lună mai târziu. El a fost lăudat inclusiv de exigenta comunitate de bloggeri militari ai Rusiei pentru modul organizat și fără incidente majore în care s-a desfășurat retragerea.

CNN notează că nu este clar ce presupune statutul de „membru VIP” al grupării lui Prigojin sau dacă acesta presupune compensații financiare de orice natură.

Sursele din Rusia afirmă că Surovikin a fost dus la notoria închisoare „Lefortovo”

Amintim că jurnaliștii de la The Moscow Times a scris miercuri noaptea târziu că fostul comandant al forțelor de invazie a fost arestat, citând în acest sens două surse apropiate de ministerul rus al apărării.

„Situația cu el nu a fost ‘OK’ pentru putere. Nu mai pot spune nimic”, a comentat una dintre surse în legătură cu motivul arestării. „În contextul cu Prigojin, se pare că el [Surovkin] a ales partea [mercenarilor Wagner] și l-au prins de ‘ouă’”, a spus a doua sursă.

Anterior, bloggerul militar rus Vladimir Romanov a scris pe canalul său de Telegram că generalul a fost arestat pe 25 iunie, în ziua de după revoltă și că acesta a fost dus la „Lefortovo”, notoria închisoare a FSB-ului din Moscova care în perioada sovietică a fost folosită de KGB.

Alexei Venediktov, redactor-șef al postului de radio „Ecolul Moscovei” a afirmat la rândul său că Surovikin nu a mai luat legătura cu familia sa de 3 zile, părând a confirma informațiile bloggerului Romanov.

Familia generalului Surovikin neagă că acesta se află în arest

Contactată joi de administratorii canalului de Telegram Baza, una dintre cele mai populare surse de informare din Rusia de la site-ul rusesc, fiica generalului, Veronica, a negat că acesta a fost arestat.

„Generalul [Surovikin] nu a fost arestat de nimeni și totul este în regulă cu el. El este la locul de muncă ”, a spus ea, citată și de site-ul de știri Ura News. Ea absența tatălui său din „spațiul informațional” nu este ceva neobișnuit.

Contactat de jurnaliștii de la Ura News, aghiotantul lui Surovikin, general-colonelul Andrei Yudin, a negat informațiile potrivit cărora se află în arest alături de superiorul său.

„Sunt în concediu. Acasă”, s-a rezumat el să spună.

Kremlinul refuză să răspundă ce s-a întâmplat cu fostul comandant al forțelor de invazie

Întrebat din nou despre soarta lui Surovikin în timpul conferinței sale de presă de joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor ruși, trimițându-i să își adreseze interpelările ministerului apărării, după cum a făcut și în trecut în privința unor subiecte sensibile.

Cu doar o zi înainte însă Peskov respinsese informațiile apărute în presa occidentală potrivit cărora generalul ar fi suspectat de trădare.

„Acum vor exista o mulțime de diferite speculații, bârfe și așa mai departe în jurul acestor evenimente. Cred că acesta este un astfel de exemplu”, a spus el în timpul conferinței de presă de miercuri.

Joi, agenția Bloomberg a scris, citând o sursă apropiată de dosar, că procurorii militari l-au interogat pe Surovikin timp de mai multe zile în legătură cu informațiile pe care le avea despre pregătirea rebeliunii Wagner.

Sursa celor de la Bloomberg afirmă însă că Surovikin nu se află în închisoare și că investigatorii îl tratează cu precauție pentru a nu antagoniza alți generali din cadrul forțelor armate care admiră reușitele sale.

Actuali și foști oficiali americani au speculat că Prigojin nu ar fi lansat rebeliunea dacă nu ar fi crezut că și alte persoane aflate în poziții cheie îl vor susține, ceea ce i-a făcut să creadă că șeful mercenarilor a avut un sprijin pe plan intern pentru a a desfășura rebeliunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!