Sari la conținut

Rata anuală a inflaţiei din Statele Unite a încetinit în mai la cel mai redus nivel din ultimii doi ani


Rata anuală a inflaţiei din Statele Unite a încetinit în mai la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, eliminând probabil presiunea asupra Rezervei Federale pentru a continua creşterea ratelor dobânzilor, a raportat marţi Departamentul Muncii, transmite sursa.


Indicele preţurilor de consum, care măsoară schimbările preţurilor pentru o multitudine de bunuri şi servicii, a crescut cu doar 0,1% faţă de luna precedentă, coborând ritmul anual la 4%, de la 4,9% în aprilie.

Creşterea anuală este cea mai mică din martie 2021, când inflaţia tocmai începea să accelereze la ceea ce avea să devină cea mai ridicată din ultimii 41 de ani.

Excluzând preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, imaginea nu este la fel de optimistă.

Preţurile de bază au avansat cu 0,4% faţă de luna anterioară şi cu 5,3% faţă de un an în urmă, ceea ce indică faptul că, deşi presiunile asupra preţurilor s-au atenuat oarecum, consumatorii sunt încă sub criză.

Toate aceste cifre corespund estimărilor consensului Dow Jones.

O scădere de 3,6% a preţurilor energiei a contribuit la menţinerea sub control a creşterii IPC. Preţurile alimentelor au crescut cu doar 0,2%. Cu toate acestea, o creştere cu 0,6% a preţurilor pentru întreţinerea locuinţelor a fost cel mai mare contributor la creşterea pentru toate articolele.

Costurile legate de locuinţe reprezintă aproximativ o treime din ponderea indicelui. În rest, preţurile vehiculelor rulate au crescut cu 4,4%, la fel ca în aprilie, în timp ce serviciile de transport au crescut cu 0,8%.

Pieţele au arătat o reacţie redusă la anunţ, în ciuda importanţei sale aşteptate pentru decizia pe care Rezerva Federală o va lua la întâlnirea din această săptămână cu privire la ratele dobânzilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!