Sari la conținut

Război în Israel: Gruparea Hamas folosește tunelurile pentru a prinde în ambuscadă forțele israeliene/ SUA a declarat că palestinienii trebuie să guverneze Gaza după război

Luptele de stradă fac ravagii în orașul Gaza, luptătorii Hamas folosind tuneluri pentru a prinde în ambuscadă forțele israeliene, în timp ce Statele Unite au subliniat că palestinienii trebuie să guverneze Gaza după război, contrazicând declarațiile Israelului potrivit cărora ar urma să controleze pe termen nelimitat securitatea din enclavă. Armata israeliană a spus că trupele sale au avansat în centrul Gaza City, principalul bastion al Hamas și cel mai mare oraș din enclava de la malul mării, iar grupul islamist a afirmat că inamicul a suferit pierderi grele, transmite sursa.

Războiul Israel-Hamas – toate informațiile din ziua a 34-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

09:11Armata israeliană (IDF) spune că geniștii săi „lucrează în prezent pentru a identifica și distruge infrastructura teroristă Hamas din Gaza, inclusiv tunelurile”.

„Rezervele de apă și oxigen descoperite în interiorul tunelurilor indică pregătirile Hamas pentru șederi prelungite în subteran. 130 de intrări de tuneluri au fost distruse de la începutul războiului”, spune iDF într-o postare pe X.

08:40Sunt în curs negocieri pentru a se ajunge la un armistițiu umanitar de trei zile în Gaza, în schimbul eliberării a aproximativ o duzină de ostatici deținuți de Hamas, au declarat pentru Associated Press (AP) doi oficiali din Egipt, unul de la ONU și un diplomat occidental, sub rezerva anonimatului.

Acordul ar permite ca mai multe ajutoare, inclusiv cantități limitate de combustibil, să intre în teritoriul asediat pentru a ușura condițiile tot mai grele pentru cei 2,3 milioane de palestinieni blocați acolo. Negocierile sunt intermediate de Qatar, Egipt și Statele Unite, au spus sursele AP.

08:18Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis joi că va continua dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene în vederea facilitării evacuării şi a celorlalţi cetăţeni români şi membri de familie aflaţi în Fâşia Gaza, în funcţie de evoluţiile din teren şi de acordul părţilor implicate.

Totodată, o echipă consulară mobilă a Celulei de Criză, dotată cu mijloace mobile de acordare a asistenţei consulare, rămâne disponibilă în zona punctului de trecere Rafah, spre Egipt, pentru a oferi asistenţă consulară în continuare, se arată într-un comunicat de presă al MAE. Ministerul amintește că, miercuri seară, 93 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns în România.

08:05VIDEO Ce nu vezi la televizor în conflictul din Gaza Ep 2: Fanatismul religios și Palestina – De la extremiștii musulmani, suniți și șiiți, până la cei evrei / Coranul și uciderea civililor

​În cel de-al doilea episod al seriei video realizate împreună cu jurnalistul specializat în Orientul Mijlociu Cătălin Gomboș, despre cauzele conflictului dintre israelieni și palestinieni, încercăm să explicăm cum a influențat extremismul religios războaiele din Orientul Mijlociu.

SUA confirmă că rebelii Houthi au doborât o dronă americană

07:34Statele Unite au efectuat miercuri, pentru a doua oară în ultimele săptămâni, lovituri împotriva unui depozit de arme din estul Siriei, despre care Pentagonul a afirmat că era folosit de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran și de grupuri afiliate.

Într-un comunicat, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că loviturile au fost efectuate de două avioane de vânătoare americane F-15 și au fost un răspuns la recentele atacuri împotriva forțelor americane.

Austin a spus că atacurile împotriva trupelor americane trebuie să înceteze.: „Dacă vor continua atacurile reprezentanților Iranului împotriva forțelor americane, nu vom ezita să luăm alte măsuri necesare pentru a ne proteja poporul”.

Un oficial militar american de rang înalt, care a vorbit sub protecția anonimatului, a afirmat că armata monitoriza de ceva timp locația din provincia Deir al Zor și este convinsă că nu au existat victime civile. (Reuters)

00:43Washingtonul confirmă că rebelii Houthi au doborât o dronă americană. Rebelii Houthi din Yemen au doborât o dronă americană în largul coastelor Yemenului, a anunțat o sursă din cadrul Ministerului american al Apărării, confirmând anunțul făcut anterior de această mișcare rebelă apropiată de Iran.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!