Sari la conținut

Război în Israel: Un posibil acord între Israel și Hamas privind încetarea temporară a focului și un schimb de prizonieri pare să se apropie

După 46 de zile de război, un posibil acord între Israel și Hamas privind o încetare temporară a focului și un schimb de prizonieri pare să se apropie, potrivit informațiilor din ambele tabere beligerante. Președintele american Joe Biden a confirmat la rândul lui că ar putea fi convenit în curând un acord care ar implica eliberarea ostaticilor din Gaza. Între timp, forțele israeliene și-au continuat ofensiva împotriva Hamas în nordul Fâșiei Gaza, iar agenția de știri palestiniană Wafa raportează că șaptesprezece palestinieni au fost uciși în bombardamentul israelian asupra taberei de refugiați Nuseirat din Gaza, informează sursa.

Războiul Israel-Hamas – toate informațiile din ziua a 46-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

09:00O organizație israeliană care se numește Frontul Civil a stârnit controverse pe rețelele de socializare prin publicarea unui cântec în care copiii cântă și sărbătoresc distrugerile din Gaza și spun că „nimic nu va fi acolo” peste un an.

Clipul a fost criticat atât în ​​Israel, cât și în străinătate pentru versurile sale, precum și pentru faptul că sunt cântate de copii.

08:23Armata israeliană a declarat că aeronavele sale au atacat aproximativ 250 de ținte Hamas în Fâșia Gaza în ultima zi. Un elicopter de luptă a atacat o țintă din care au fost lansate rachete către regiunea centrală a Israelului, Gush Dan. Armata a spus că a descoperit o rachetă antitanc ascunsă sub pătuțul unui copil.

06:23Oficialul Hamas, Izzat el Reshiq a declarat pentru Al Jazeera că printre condițiile acordului de armistițiu vor include eliberarea femeilor și copiilor israelieni din Gaza în schimbul femeilor și copiilor palestinieni din „închisorile de ocupație”.

05:22Șeful Hamas: „Ne apropiem de încheierea unui acord”.

Șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat pentru Reuters că Hamas „se apropie de încheierea unui acord” și că gruparea militantă și-a dat acordul în acest sens oficialilor din Qatar.

Qatar a mediat cu Hamas în timp ce negociază cu Israelul și Statele Unite pentru eliberarea ostaticilor israelieni.

05:00Un bombardament israelian ucide 17 palestinieni în tabăra Nuseirat din Gaza – Wafa.

Agenția oficială de știri palestiniană Wafa raportează că șaptesprezece palestinieni au fost uciși în bombardamentul israelian asupra taberei de refugiați Nuseirat din Gaza, care a avut loc la miezul nopții.

04:30Forțele israeliene și-au continuat ofensiva împotriva Hamas în nordul Gazei, apropiindu-se de spitalul indonezian unde mii de pacienți și persoane strămutate s-au adăpostit de săptămâni întregi. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a declarat „îngrozit” de rapoartele conform cărora 12 persoane, inclusiv pacienți, au fost ucise în timpul nopții de bombardamente la ultimul spital care funcționează în nordul Gazei. Aproximativ 200 de pacienţi au fost evacuaţi luni din spitalul indonezian, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza.

01:26Jeff Merkley este primul senator american care face un apel necondiționat la încetarea focului.

Democratul Jeff Merkley din Oregon devine primul senator american care face un apel necondiționat pentru încetarea focului în Gaza, potrivit Times of Israel.

„Fac un apel la încetarea focului – încetarea ostilităților de ambele părți. Încetarea focului și negocierile care urmează trebuie să îndeplinească alte obiective esențiale, inclusiv eliberarea tuturor ostaticilor și un aflux masiv de ajutor umanitar”, a scris Merkley pe Twitter.

Aproximativ 40 de membri de stânga din Camera Reprezentanților din SUA au cerut, de asemenea, o încetare a focului în ultimele săptămâni.

01:01Josep Borrell: Un stat palestinian este o garanție pentru securitatea Israelului.

Crearea unui stat palestinian este cea mai bună modalitate de a garanta securitatea Israelului, a declarat luni șeful diplomației UE, Josep Borrell, după o reuniune cu cei 27 de miniștri de externe, potrivit AFP.

„Cea mai bună garanție pentru securitatea Israelului este crearea unui stat palestinian”, a declarat Borrell într-un rezumat scris al videoconferinței cu cei 27 de miniștri, după un turneu în Orientul Mijlociu.

00:41Președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Mirjana Spoljaric, s-a întâlnit în cursul zilei de astăzi cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, în Qatar, informează biroul acesteia într-un comunicat.

„CICR a cerut în mod constant eliberarea imediată a ostaticilor. CICR insistă ca echipelor noastre să li se permită să viziteze ostaticii pentru a verifica starea lor și a le livra medicamente, iar ostaticii să poată comunica cu familiile lor. Trebuie să se ajungă la acorduri care să permită CICR să își desfășoare această activitate în condiții de siguranță. CICR nu poate intra cu forța acolo unde sunt ținuți ostaticii și nici nu cunoaștem locația acestora”, se arată în declarație, citată de Times of Israel.

„CICR nu ia parte la negocieri care să conducă la eliberarea ostaticilor. În calitate de intermediar umanitar neutru, rămânem pregătiți să facilităm orice eliberare viitoare cu care părțile implicate în conflict sunt de acord, așa cum a făcut deja personalul CICR în două ocazii”, adaugă comunicatul.

00:18VIDEO Israelul face publică o înregistrare cu execuția unei femei de către Hamas.

Israelul a difuzat luni imagini filmate de camerele de securitate din 7 octombrie, în care se vede cum bărbați înarmați ai Hamas care au intrat în Israel urmăresc oamenii de la un festival de muzică în aer liber, iar unul dintre ei este văzut executând o femeie de la mică distanță, potrivit Reuters.

La finalul videoclipului, în fundal, una dintre femeile urmărite se ghemuiește la pământ, cu un bărbat înarmat lângă ea. Câteva momente mai târziu, pistolarul își ridică pușca și trage de la mică distanță asupra femeii, care cade la pământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!