Sari la conținut

Război în Ucraina, ziua 412: Scurgerea de informații de la Pentagon nu modifică unele planuri de contraofensivă a Ucrainei / Bombardamente intense în orașele și localitățile din Ucraina

Forțele rusești au bombardat orașele de pe linia frontului din estul Ucrainei, în timp ce Kievul susține că scurgerea de informații de la Pentagon nu modifică unele planuri pentru contraofensiva pregătită pentru viitorul apropiat. Rușii folosesc tactici de „pământ pârjolit” la Bahmut, a declarat luni un comandant militar ucrainean de rang înalt, în timp ce orașul ucrainean din regiunea Donețk și alte orașe și localități au fost supuse unor bombardamente intense, relatează sursa.

Soldați rușiFo: Vitaliy An

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 412, LIVETEXT:

09:00Incursiune în lumea odioasă a vloggerilor din Rusia cu sute de mii de urmăritori: de la justificarea atacurilor nucleare, la cei 3 părinți ai unui copil în Occident

După ce am analizat „activitatea profesională” a lui Vladen Tatarski, ucis în explozia din Sankt Petersburg, am vrut să vedem și ce scriu și promovează ceilalți vloggeri cunoscuți ai Kremlinului. Am descoperit o lume macabră, în care ura față de Occident, supunerea față de Putin și discuțiile despre atacuri nucleare sunt la ordinea zilei.

08:24Într-un an și două luni de război în Ucraina, armata rusă ar fi pierdut peste 10.000 de echipamente militare, potrivit experților Oryx, care urmăresc pierderile de ambele părți, potrivit publicației independente The Moscow Times. Armata ucraineană ar fi pierdut de trei ori mai puține.

08:03Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, urmează să adopte un proiect de lege care va introduce somații electronice pentru recruți și va interzice bărbaților care le ignoră să părăsească țara, a relatat Meduza, o instituție media independentă rusă, potrivit Kyiv Independent.

07:51Compania ucraineană de stat Naftogaz a declarat luni că un grup de investitori i-a respins oferta de restructurare a datoriilor, nereuşind să scoată compania dintr-un default în care se află de luni de zile, transmite Reuters.

07:36Uzina de automobile Gorki, parte a grupului rus GAZ, care a fost contractată pentru asamblarea maşinilor Volkswagen, a intentat un proces pentru a recupera 28,4 miliarde de ruble (348 de milioane de dolari) de la producătorul german de automobile, potrivit documentelor din instanţă.

07:31Departamentul de Stat al SUA afirmă că Evan Gershkovich, jurnalistul de la Wall Street Journal care este reţinut în Rusia, este privat de libertate pe nedrept, relatează CNN.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Un avion de luptă rusesc a fost pe punctul de a doborî un avion de supraveghere britanic anul trecut, potrivit unui document militar american scurt pe internet, acesta fiind un incident mai semnificativ decât se arătase anterior și care ar fi putut atrage Statele Unite și aliații săi NATO direct în războiul din Ucraina, relatează Washington Post.
  • Ruslan Kravcenko a fost numit guvernatorul regiunii Kiev, a informat biroul președintelui Volodimir Zelenski pe 10 aprilie, relatează Kyiv Independent.
  • Omul de afaceri Richard Branson s-a întâlnit cu Zelenski. Fondatorul Virgin Galactic, Richard Branson, s-a întâlnit luni, la Kiev, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Branson a devenit noul ambasador al UNITED24, platforma oficială de strângere de fonduri a Ucrainei, potrivit CNN.
  • Rusia ar putea încerca să folosească Paștele ortodox din 16 aprilie pentru a întârzia contraofensivele ucrainene, cerând o încetare a focului din respect pentru religie, avertizează Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).
  • Danemarca va transfera Ucrainei tancuri Leopard 1 și obuziere Caesar până în vară. Danemarca își propune să înceapă să furnizeze Ucrainei tancuri Leopard 1 “până la vară”, a declarat luni ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen.
  • Un tribunal din Rusia a condamnat un fost ofițer al serviciului de securitate și un fost ofițer al serviciilor de urgență la 19 ani de închisoare fiecare pentru că au incendiat o clădire a administrației orașului în toamna trecută, a informat luni presa rusă, relatează The Moscow Times.
  • Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, acuzat în special de înaltă trădare și care riscă 25 de ani de închisoare, a declarat luni că este „mândru” de angajamentul său politic, în cadrul unei declarații în timpul procesului său, emblematic pentru represiunea totală din Rusia, relatează AFP.
  • Scurgerea documentelor americane clasificate, în special legate de Ucraina și care par autentice în cea mai mare parte, prezintă un risc „foarte grav” pentru securitatea națională a Statelor Unite, a estimat luni Pentagonul, relatează AFP.
  • Bulgaria şi-a declarat disponibilitatea de a oferi Ucrainei flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, formată dintr-o escadrilă de 16 aparate, potrivit unuia dintre documentele clasificate ale SUA scurse pe internet în ultimele zile, relatează luni agenţiile EFE şi Novinite, potrivit Agerpres.
  • Viceministrul de externe al Ucrainei Emine Dzhaparova a declarat luni că Kievul dorește ca New Delhi să se implice mai mult în soluționarea conflictului său cu Rusia și a solicitat o vizită a premierului indian Narendra Modi și a altor oficiali de rang înalt, relatează Reuters.
  • Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, a declarat luni la televiziunea de stat că forțele ruse controlează 75% din orașul Bahmut, relatează Reuters.
  • Livrările de motorină rusească spre Turcia, țară membră NATO, au urcat luna trecută la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, arată datele furnizate de traderul Vortexa Ltd. şi analizate de Bloomberg, după ce în urmă cu două luni a intrat în vigoare un embargo privind achiziţionarea de produse rafinate ruseşti. Producția internă a Turciei ar putea fi vândută la preţuri mai mari în UE.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că există o tendință generală de a da mereu vina pe Rusia pentru orice, atunci când a fost întrebat despre acuzațiile potrivit cărora Moscova s-ar fi aflat în spatele unei scurgeri de documente ale serviciilor secrete americane despre mai multe țări, inclusiv Ucraina, transmite Reuters.
  • Scandalul documentelor secrete scurse de la Pentagon are ecouri puternice în Coreea de Sud, considerată un important aliat al SUA, după ce informațiile scurse arată că CIA ar fi spionat Seulul, care era îngrijorat că obuzele vândute Washingtonului ar putea ajunge în Ucraina, încâlcând, astfel, politica țării.
  • Documente militare şi de informaţii cu caracter strict secret apărute online, cu detalii ce variază de la apărarea antiaeriană a Ucrainei la agenţia de spionaj Mossad din Israel, au determinat oficialii americani să se străduiască să identifice sursa scurgerii de informaţii, unii experţi occidentali în securitate şi oficiali americani spunând că suspectează că ar putea fi cineva din SUA, relatează Reuters. Unul dintre documente, datat 23 februarie şi marcat „Secret”, prezintă în detaliu modul în care sistemele de apărare antiaeriană S-300 ale Ucrainei vor fi epuizate până la 2 mai, în ritmul actual de utilizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!