Sari la conținut

Război în Ucraina, ziua 477: Ucraina a anunțat progrese mici în contraofensiva sa împotriva forțelor ruse/Trupele rusești și-au intensificat atacurile și au minat dens câmpurile

Ucraina a anunțat miercuri progrese mici în contraofensiva sa împotriva forțelor ruse, în lupte pe care le-a descris ca fiind „extrem de violente”. Armata ucraineană înregistrează pierderi semnificative și progresează lent spre linia principală de apărare a Rusiei, au recunoscut oficialii occidentali într-una dintre primele evaluări ale Occidentului cu privire la contraofensiva ucraineană lansată la 4 iunie, transmite sursa.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 477, LIVETEXT:

08:50Japonia se află în discuții pentru a furniza proiectile de artilerie Statelor Unite pentru a consolida stocurile necesare pentru contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei, a relatat joi Wall Street Journal, citat de Reuters.

Japonia ia în considerare furnizarea de obuze de artilerie de 155 mm. în cadrul unui pact din 2016 pentru a face schimb de muniție ca parte a alianței sale de securitate de lungă durată cu SUA, potrivit publicației americane, citând persoane familiare cu acest subiect.

08:22Trupele rusești și-au intensificat atacurile și au minat dens câmpurile pentru a opri contraofensiva mult așteptată a Ucrainei, dar forțele ucrainene „avansează cu încredere”, a declarat ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar la televiziunea ucraineană la 14 iunie, potrivit The Kyiv Independent.

08:20Orașul Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk a fost atacat din nou cu rachete rusești în noaptea de miercuri spre joi, transmite The Guardian.

„În această noapte, inamicul a atacat din nou Krivoi Rog cu rachete. Au lovit două întreprinderi industriale. Un bărbat de 38 de ani a fost rănit. Este internat în stare gravă”, a declarat joi dimineață șeful Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk, Serhiy Lysak.

Apărarea aeriană au doborât o rachetă rusească iar resturile au căzut pe o mașină.

07:25Premierul Anthony Albanese a anunţat joi că guvernul australian se va opune construirii unei noi ambasade a Rusiei în apropierea sediului Parlamentului din Canberra, invocând un risc de securitate naţională, informează AFP.

01:18Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus miercuri seara compatrioţilor că a vorbit aproape o oră la telefon cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, alături de care lucrează la o formulă care să dea Ucrainei o perspectivă concretă de aderare la NATO la summitul de la Vilnius de luna viitoare, relatează News.ro.

00:22Forțele de ocupație ruse au oprit transmiterea automată a datelor de la senzorii de monitorizare a radiațiilor de la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP). Aceste informații sunt transmise acum manual de către reprezentanții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează Ukrainska Pravda.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus că membrii alianței trebuie să se asigure că Ucraina primește în continuare suficiente arme pentru a-și continua contraofensiva împotriva Rusiei.
  • Ucraina a raportat miercuri progrese mici în contraofensiva sa împotriva forțelor ruse, în ceea ce ministrul adjunct al Apărării a spus că sunt lupte „extrem de aprige”. În ziua trecută, trupele ucrainene au avansat cu 200-500 de metri în diferite zone din apropierea orașului de est, în mare parte devastat, Bahmut și 300-350 de metri în direcția orașului Zaporojie, din sud-estul orașului, a spus Hanna Maliar.
  • Aleksandr Dugin, propagandist și ideolog rus, este acuzat de încălcarea integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei și de apeluri publice la genocid de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), relatează Ukrainska Pravda și Kyiv Independent.
  • Șeful ONU pentru nucleare Rafael Grossi a amânat miercuri o călătorie la centrala nucleară Zaporojie, aflată în proprietatea Rusiei, din motive de securitate, în condițiile în care lupte grele au avut loc în sudul Ucrainei. Kremlinul s-a declarat îngrijorat de rapoartele neconfirmate ale presei conform cărora un comandant cecen înalt a fost rănit în Ucraina. Miercuri mai devreme, postul TV al Ministerului Apărării a raportat că Adam Delimhanov, șeful Gărzii Naționale a Ceceniei, a fost rănit în Ucraina. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a susținut mai târziu că Delimhanov era în viață și sănătos. Rachetele Kalibr au lovit orașul Odesa, din sudul Ucrainei, miercuri, la ora 2.40, incendiind un depozit, un centru de afaceri, o instituție de învățământ, restaurante și magazine. A fost unul dintre numeroasele atacuri din toată țara de miercuri care au făcut 13 civili morți și 24 răniți.
  • Drumul către satul ucrainean proaspăt eliberat Storojeve este mărginit de cadavre ale soldaților ruși și de vehicule blindate arse.
  • Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Wagner, a declarat că grupul sa se va întoarce pe frontul ucrainean în luna august, iar până atunci luptătorii „se odihnesc şi se pregătesc”, relatează CNN, potrivit News.ro. Șeful Wagner a reiterat miercuri refuzul luptătorilor săi de a semna contracte cu Ministerul Apărării, la o zi după ce președintele Vladimir Putin a declarat că acestea sunt necesare.
  • Camera inferioară a Parlamentului Rusiei a declarat miercuri că a votat în favoarea legislației care va permite Ministerului Apărării să semneze contracte cu infractori suspectați sau condamnați pentru a lupta în Ucraina.
Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!