Sari la conținut

Război în Ucraina, ziua 478: Spania va oferi Ucrainei 20 de transportoare personale blindate și patru tancuri Leopard 2A4/Un incendiu de proporții a izbucnit în orașul rusesc Kursk

Armata ucraineană a afirmat că a recâștigat controlul a peste 100 de km pătrați de teritoriu în urma contraofensivei, iar Kievul a adăugat că forțele ucrainene au avansat în sectoare cheie ale liniei frontului. Deși urmează bătălii mult mai grele, iar terenul recucerit în puțin peste o săptămână reprezintă doar o foarte mică parte din teritoriul pe care Rusia îl controlează în Ucraina, avansurile sunt cele mai mari ale trupelor Kievului din ultimele luni, transmite sursa.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 478, LIVETEXT:

08:32Evaluarea serviciilor militare britanice de vineri dimineață:

  • „Generalul-maior Serghei Goriacev a fost aproape sigur ucis într-un atac asupra unui post de comandă la 12 iunie 2023 sau în jurul acestei date, în sudul Ucrainei. Goriacev era șeful de stat major al Armatei 35 de Arme Combinate (CAA 35 ).
  • Având în vedere că cel numit la comanda CAA 35, generalul-locotenent Alexandr Sanchik, suplinea un post într-un comandament superior, există o posibilitate reală ca Goriacev să fi fost comandantul interimar al armatei la momentul morții sale.
  • Goriacev este primul general rus confirmat ca fiind ucis în Ucraina de la începutul anului 2023. El continuă un bilanț de război care a fost atât dificil, cât și controversat pentru CAA 35: în martie 2022, elemente ale armatei au fost prezente în timpul masacrului civililor din Bucha, iar în iunie 2022, această forță a fost în mare parte anihilată lângă Izium.”

Incendiu în Kursk după un atac cu drone

08:19Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în cel puțin trei direcții și se pare că au obținut joi progrese, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

ISW evaluează că operațiunile ofensive ucrainene în curs de desfășurare creează probabil condițiile pentru obiective ucrainene mai largi de contraofensivă care nu sunt clare la acest moment și, prin urmare, reprezintă faza inițială a unei contraofensive în curs de desfășurare.

08:13Spania va oferi Ucrainei 20 de transportoare personale blindate și patru tancuri Leopard 2A4, a declarat joi ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, într-un comunicat de presă/

07:51Un incendiu de proporții a izbucnit în orașul rusesc Kursk imediat după ora locală 02.00, a relatat publicația Ukrainska Pravda, citând canalele rusești Telegram. Incendiul ar fi fost provocat de un atac cu drone asupra unui turn de comunicații din apropiere.

Stoltenberg: Piloții ucraineni au început deja antrenamentele pe F-16

07:18Jens Stoltenberg: Piloţii ucraineni au început deja antrenamentele pe avioane F-16. Aliaţii din NATO nu au ajuns încă la un acord privind livrarea aşa-numitelor avioane de luptă americane de generaţia a patra către Ucraina, dar Stoltenberg a declarat că instruirea personalului ucrainean este în curs de desfăşurare.

06:51Analiști: „Strategia Kremlinului e de a câștiga timp și speră la realegerea lui Donald Trump în 2024”

06:40Plafonarea prețului la petrol în Rusia a dus la o scădere cu 50% a veniturilor din petrol în primele cinci luni ale acestui an, potrivit secretarului adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo.

00:54Zelenski, despre transferul activelor rusești confiscate către Ucraina: În dictaturi precum cea a Rusiei, banii reprezintă cea mai mare valoare

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!