Sari la conținut

Război în Ucraina, ziua 481:Mai multe explozii au fost auzite în noaptea de duminică spre luni în portul Odesa/Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat forțele ucrainene/UE accelerează livrările de arme către Ucraina

Rusia a informat duminică despre lupte violente pe trei secțiuni ale liniei frontului din Ucraina, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a lăudat trupele pentru respingerea avansurilor inamicului și a declarat că contraofensiva lor progresează bine. Un oficial instalat de Rusia a declarat că Ucraina a recucerit un sat din Zaporojie, însă acesta a fost contrazis de Ministerul rus al Apărării care a afirmat că a respins ofensiva ucraineană, transmite sursa.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 481, LIVETEXT:

08:34Șapte civili, inclusiv un copil, au fost răniți în cursul nopții în bombardamentele ucrainene asupra zonei orașului Valuyki din regiunea rusă Belgorod, aflată la granița cu Ucraina, au anunțat luni autoritățile locale, transmite Reuters.

Cinci clădiri cu mai multe etaje și patru case au fost avariate, iar o clădire a luat foc, a declarat guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov.

Și Roman Starovoyt, guvernatorul regiunii Kursk, care se află la nord de Belgorod și de asemenea la granița cu Ucraina, a declarat că forțele ucrainene au bombardat două sate din această regiune. Nu au existat victime, potrivit informațiilor preliminare.

Reuters preciează că nu a putut verifica în mod independent informațiile.

08:24ISW: Trupele ucrainene ar putea suspenda temporar contraofensiva / Trupele Kievului au continuat contraofensiva duminică în cel puțin patru sectoare ale liniei frontului și avut câștiguri teritoriale mici, potrivit evaluării Institutului pentru Studiul Războiului. Cu toate acestea, șeful Centrului de informații al forțelor de apărare estoniene, colonelul Margo Grosberg, crede că armata ucraineană face o pauză pentru a reevalua tactica pentru viitoarele operațiuni.

07:50Mai multe explozii au fost auzite în noaptea de duminică spre luni în portul Odesa, potrivit The Kyiv Independent. Apărarea aeriană a fost activă în regiune, potrivit autorităților ucrainene.

07:10Administrația pro-rusă a declarat că forţele ucrainene au capturat duminică satul Peatîhatkî din regiunea Zaporojie în timp ce au suferit pierderi grele, potrivit dpa. Ministerul rus al Apărării neagă informația.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • ONU a acuzat Moscova că nu i-a permis să ofere asistență în zonele din Ucraina controlate de Rusia și afectate de ruperea barajului Kahovka care a inundat suprafețe vaste de teren și a lăsat mii de oameni fără adăpost.
  • Bilanțul victimelor inundațiilor provocate de distrugerea barajului a crescut la 16 morți în Ucraina, cu 31 de persoane încă dispărute, și 29 în teritoriile controlate de Rusia, potrivit unor informări ale Kievului și Moscovei. Apa s-a revărsat pe o zonă imensă din sudul Ucrainei și din zonele ocupate de Rusia atunci când barajul a fost distrus pe 6 iunie.
  • Ucraina a recucerit satul Peatîhatkî din sudul regiunii Zaporojie. Ar fi a doua victorie în zonă de când Kievul și-a lansat contraofensiva la începutul acestei luni. Un oficial instalat de Rusia a declarat că forțele ucrainene au cucerit așezarea și se instalează acolo, în timp ce se află sub tirul artileriei ruse, potrivit Reuters. Dacă se confirmă, aceasta este prima victorie a Ucrainei într-un sat de aproape o săptămână și marchează o posibilă escaladare a ofensivei pe cea mai directă rută spre Crimeea.
  • Ministerul rus al Apărării a afirmat în actualizarea sa zilnică că forțele sale au respins o serie de atacuri ucrainene pe trei secțiuni ale liniei de front de 1.000 de kilometri și nu a menționat Peatîhatkî.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat forțele ucrainene pentru respingerea „foarte eficientă” a atacurilor inamice în apropiere de Avdiivka, unul dintre punctele centrale ale luptelor din est, în discursul său video de noapte. Șeful administrației militare din Avdiivka, un oraș minier distrus de luni de lupte, a declarat la televiziunea națională că forțele ucrainene au avansat aproximativ un kilometru în jurul orașului în ultimele două săptămâni.
  • UE accelerează livrările de arme către Ucraina pentru a sprijini contraofensiva împotriva forțelor ruse, a declarat șeful industriei UE, Thierry Breton, pentru cotidianul francez Le Parisien. El a precizat că UE își va intensifica eforturile, angajându-se ca un milion de arme de calibru mare să fie furnizate în următorul an.
  • Ministerul britanic al Apărării a declarat că luptele grele continuă să se concentreze în regiunea Zaporojie, în partea de vest a regiunii Donețk și în jurul Bahmut. Spionajul britanic afirmă că ambele părți înregistrează pierderi ridicate, Moscova suferind probabil cele mai mari pierderi de la vârful bătăliei pentru Bahmut din luna martie. De asemenea, ministerul britanic al Apărăii mai spune că operațiunile de apărare rusești au fost „relativ eficiente în sud”.
  • Forțele ucrainene au distrus un depozit de muniții în apropierea orașului portuar Henichesk, ocupat de ruși, în regiunea sudică Herson, a declarat duminică un purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa.
  • Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a încercat să prezinte o misiune de pace africană la Moscova și Kiev într-o lumină pozitivă, scriind pe Twitter: „Inițiativa de pace din Africa a avut impact și succesul său final va fi măsurat în funcție de obiectiv, care este oprirea războiului”. Kremlinul a declarat că planul va fi „dificil de realizat”, în timp ce Zelenski a declarat că permiterea negocierilor acum ar însemna doar „înghețarea războiului”. Delegația africană este prima de la începutul războiului care poartă discuții separate față în față cu ambii lideri cu privire la inițiativa lor de pace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!