Sari la conținut

Război în Ucraina, ziua 483: Ucraina continuă să stăvilească înaintarea trupelor rusești în estul țării/ Conferință la Londra privind reconstrucția Ucrainei / Moscova avertizează Kievul că-i va lovi centrele de decizie dacă lovește Crimeea

Reconstrucția infrastructurii, deminarea terenurilor, refacerea economiei, finanțarea serviciilor publice… Lideri și delegați din peste 60 de țări sunt așteptați miercuri și joi la Londra pentru o conferință privind reconstrucția Ucrainei, eveniment care încearcă să mobilizeze guvernele, companiile și marile instituții financiare. În timp ce nevoile imediate sunt estimate la 14 miliarde de dolari, redresarea mai globală a economiei țării va costa peste 400 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu recent al Băncii Mondiale, ONU, UE și guvernului ucrainean, potrivit sursei.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 483, LIVETEXT:

08:53Forțele ucrainene câștigă ceva teren spre Melitopol și Berdiansk, în regiunea Zaporojie, a declarat miercuri dimineață Andriy Kovalev, un purtător de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene.

„Au avut un succes parțial, câștigă teren”, a declarat Kovalev, citat într-o postare de pe canalul Telegram al Centrului media militar ucrainean, cu precizarea că aceste progrese au fost în apropierea așezărilor Mala Tokmachka și Robotyne, printre altele.

Ucraina continuă să stăvilească înaintarea trupelor rusești în estul țării, „lupte deosebit de grele” având loc de-a lungul lângă Lîman, în regiunea Donețk, a adăugat el.

08:36Forțele ucrainene au desfășurat marți operațiuni de contraofensivă în cel puțin două sectoare ale frontului, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

„Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive la granița administrativă dintre regiunile Zaporojie și Donețk și în vestul regiunii Zaporojie. Ministerul rus al Apărării a afirmat că unități ale Grupării de forțe din est au respins patru asalturi ucrainene în apropiere de Orikhiv, regiunea Zaporojie, și în vestul regiunii Donețk.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a spus luni că forțele rusești au angajat forțe semnificative pentru a opri ofensivele ucrainene, ceea ce îngreunează avansurile ucrainene. Maliar a adăugat că operațiunile ucrainene în curs de desfășurare au mai multe sarcini care nu se concentrează exclusiv pe eliberarea teritoriului și că forțele ucrainene nu au început încă faza principală a operațiunilor de contraofensivă”, potrivit ISW.

Rușii spun că au interceptat noi drone în jurul Moscovei

08:13Marina rusă va primi două noi submarine nucleare până la sfârșitul acestui an, a transmis miercuri agenția rusă de presă de stat TASS.

Alexei Rakhmanov, șeful United Shipbuilding Corporation, a declarat într-un interviu acordat TASS că submarinul strategic cu propulsie nucleară înarmat cu rachete „Împăratul Alexandru al treilea” și submarinul cu propulsie nucleară multifuncțional Krasnoyarsk vor fi operaționale până la sfârșitul anului 2023.

07:54Două drone au fost interceptate în timp ce se apropiau de depozitele militare din regiunea Moscovei, a declarat miercuri guvernatorul Andrei Vorobyov.

„Au fost găsite resturi, nu au fost înregistrate pagube sau victime”, a declarat Vorobyov, adăugând că dronele au căzut în apropiere de satul Kalininets.

Canalele rusești de Telegram, inclusiv unul cu legături cu serviciile de securitate, au scris că cel puțin încă o dronă a fost interceptată în apropierea satului Lukino. (Reuters)

Șoigu amenință Kievul cu lovituri asupra centrelor de decizie

01:12Zelenski: O Ucraină reconstruită este protecţia faţă de orice formă de teroare rusească. El a anunțat că va prezenta la conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei, care se desfăşoară la Londra, aspecte ale viziunii legate de transformarea ţării sale.

00:50SUA, pe cale să anunțe un nou ajutor „robust” pentru Ucraina. „Președintele Biden a spus… că vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar și ambele țări sunt profund angajate în acest sens”, a declarat Blinken.

00:28Moscova avertizează Kievul că-i va lovi centrele de decizie dacă lovește Crimeea. „Potrivit informațiilor noastre, liderii forțelor armate ucrainene plănuiesc să lovească teritoriul rus, inclusiv Crimeea, cu rachete Himars și Storm Shadows”, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!