Sari la conținut

Război în Ucraina, ziua 484: Negocierile de aderare la UE: Kievul face progrese reale, dar insuficiente/Șansele ca Moscova și Kievul să reînnoiască contractul de tranzit de gaz sunt reduse

Volodimir Zelenski a spus că progresul în contraofensiva Ucrainei este „mai lent decât se dorește”, dar Kievul nu se va lăsa presat să o grăbească. „Unii cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Nu este așa. Ceea ce este în joc sunt viețile oamenilor”, a declarat președintele ucrainean. De cealaltă parte, Vladimir Putin a afirmat că Moscova a observat o „acalmie” în contraofensiva ucraineană și că, deși aceasta mai are încă un anumit potențial ofensiv, Kievul a înțeles că nu are „nicio șansă”, transmite sursa.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 484, LIVETEXT:

09:02 – Evaluarea britanică de joi dimineață:

  • „Luni, Duma de stat rusă a votat pentru crearea unei comisii parlamentare care să investigheze presupusele crime comise de guvernul ucrainean împotriva minorilor din Donbas începând din 2014.
  • Aproape sigur, acesta este un răspuns al Dumei la condamnarea internațională a deportării de către Rusia a copiilor din Ucraina ocupată.
  • Este foarte probabil ca demersul să fie atât o formă de „lawfare” (război legislativ), cât și o contribuție la operațiunile de informare ale Rusiei, care utilizează ca armă legislația prin încercarea de a tulbura apele în jurul propriilor sale acțiuni flagrante.
  • Mesajul privind drepturile copiilor este probabil o temă de comunicare importantă pentru Kremlin, deoarece presupusele deportări de copii au stat la baza mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională împotriva președintelui Putin în martie 2023.”

08:42FOTO Ucrainenii au lovit cu rachete „Poarta către Crimeea”, podul care leagă Peninsula de regiunea Herson

Tranzitul de gaz rusesc prin Ucraina se va opri probabil anul viitor

07:41- Una dintre ultimele conducte care transportă gazul rusesc către Europa ar putea fi închisă până la sfârșitul anului viitor, atunci când contractul Ucrainei cu Gazprom va expira, a declarat joi ministrul ucrainean al energiei, German Galușcenko, într-un interviu pentru Financial Times.

Șansele ca Moscova și Kievul să ajungă la un acord privind reînnoirea contractului de tranzit pe cinci ani, semnat pentru prima dată în 2019, sunt reduse, chiar dacă traseul prin Ucraina reprezintă aproape 5% din totalul importurilor de gaze ale Europei, a declarat ministrul Energiei.

01:11Țările UE vor instrui 30.000 de soldați ucraineni în 2023. Comisia Europeană le-a propus statelor membre să aprobe un pachet de ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro pentru a susţine Ucraina până în 2027.

00:31Zelenski: Rusia trebuie să fie complet izolată cât timp principalele produse de export ale Rusiei sunt răul şi moartea. ”Pe statul nostru se concentrează speranţele mondiale. Şi poporul nostru va confirma aceste speranţe. Libertatea va învinge. Ucraina va învinge”, a afirmat el.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!