Sari la conținut

Război în Ucraina, ziua 485: Ucraina a doborât 13 rachete de croazieră rusești/Kazahstanul, aliat de lungă durată al Rusiei a refuzat să susțină invazia Moscovei în Ucraina

Apărarea aeriană ucraineană a doborât vineri dimineața 13 rachete de croazieră rusești care se îndreptau spre un aerodrom militar din regiunea Khmelnițki, în vestul Ucrainei, a anunțat Forțele aeriene ucrainene. Rachetele fuseseră lansate de bombardiere strategice rusești din zona Mării Caspice, transmite sursa.

08:56Compania ucraineană de gaze Naftogaz, deținută de stat, a declarat vineri că a intentat o acțiune în justiție în Statele Unite împotriva Rusiei pentru a recupera 5 miliarde de dolari acordate la Haga ca despăgubiri pentru daune și bunuri pierdute în Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, informează Reuters.

„Deoarece Rusia nu a plătit în mod voluntar fondurile către Naftogaz, așa cum prevede sentința, intenționăm să folosim toate mecanismele disponibile pentru a recupera aceste fonduri”, a declarat directorul general al companiei, Oleksiy Chernyshov.

08:52Consiliul de securitate al Rusiei a acuzat vineri Occidentul că încearcă să creeze o prăpastie între Rusia și Kazahstan prin amestecul în afacerile unor națiuni suverane, a relatat agenția rusă TASS, citată de Reuters.

Secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, face o vizită în Kazahstan pentru a se întâlni cu omologi din întreaga regiune ex-sovietică a Asiei Centrale.

„Statele Unite și aliații lor încearcă să susțină sentimentul naționalist, răspândind minciuni, manipulând opinia publică, inclusiv prin intermediul internetului și al rețelelor sociale”, a declarat la Almaty adjunctul lui Patrușev, Alexander Șevțov, citat de TASS.

Kazahstanul bogat în petrol, aliat de lungă durată al Rusiei și partener economic apropiat, a refuzat să susțină invazia Moscovei în Ucraina și a declarat că va respecta sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.

08:23Forțele ruse au bombardat nouă comunități din regiunea ucraineană Sumî, fiind auzite peste 147 de explozii, transmite The Kyiv Independent, citând administrația militară a regiunii din nord-estul Ucrainei.

Forțele rusești au bombardat zona de 21 de ori joi, rănind o persoană și avariind un turn de apă și clădiri rezidențiale și case, potrivit autoritățile regionale.

08:16Apărarea antiaeriană a doborât o dronă joi seara deasupra orașului Kursk din sudul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional, potrivit Reuters.

Roman Starovoit a declarat că sistemele antiaeriene au intrat în acțiune de două ori. El nu a făcut nicio mențiune despre pagube sau victime și a cerut locuitorilor să evite orice resturi căzute.

01:20Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Rusia este ”centrul mondial al cinismului şi de aici poate veni orice ordin pentru orice rău pe care ei speră să îl deghizeze ca un dezastru”, referindu-se la situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie şi la ”actul terorist” al ruşilor de la Kahovka

00:50Zelenski îl recheama pe ambasadorul ucrainean din Belarus

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis marți pe Ihor Kizim din funcția de ambasador în Belarus, potrivit unui ordin publicat pe site-ul prezidențial al Ucrainei.

Săptămâna trecută, Parlamentul ucrainean a înregistrat un proiect de rezoluție privind recunoașterea Belarusului ca țară agresoare, a declarat luni, într-o postare pe Telegram, Yaroslav Yurchyshyn, prim-vicepreședinte al comitetului anticorupție al Parlamentului ucrainean.

În plus, o notă explicativă a îndemnat guvernul ucrainean “să lucreze imediat la chestiunea ruperii relațiilor diplomatice dintre Ucraina și Republica Belarus” și să solicite comunității internaționale să sporească presiunea sancțiunilor asupra Minskului pentru a “forța conducerea belarusă să nu mai permită utilizarea teritoriului său pentru comiterea de crime de război”.

00:12RBC: Kievul avertizează că Ungaria pregătește o operațiune specială informațional-psihologică împotriva Ucrainei

Comisarul pentru drepturile omului de pe lângă Parlamentul de la Kiev, Dmitro Lubineţk, susţine că Ungaria a încălcat dreptul internaţional umanitar preluând 11 prizonieri de război ucraineni din Rusia și neavertizând Ucraina despre acest lucru.

În plus, a subliniat Lubineţk, Budapesta pregătește acum o operațiune specială informațional-psihologică (IPSO), pentru a acuza autoritățile Kievului că nu doresc să facă schimb de prizonieri de război cu Federația Rusă.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Organizația Națiunilor Unite a adăugat forțele armate ale Rusiei pe o listă globală a vinovaților confirmand că forțele rusești și grupurile afiliate au ucis 136 de copii în Ucraina anul trecut, potrivit unui raport prezentat Consiliului de Securitate al ONU
  • Reportaj Reuters: Companiile occidentale de armament evită invitația Ucrainei, dar visează la profituri mari după război
  • Grupul Wagner caută gameri care să devină piloți de drone / Ce condiții trebuie să indeplinească. Un anunț postat pe site-ul rusesc de socializare VKontakte arată că grupul de mercenari caută pasionați de jocuri video pentru a deveni piloți de drone
  • Kievul avertizează că Ungaria pregătește o operațiune specială informațional-psihologică împotriva Ucrainei. Comisarul pentru drepturile omului de pe lângă Parlamentul de la Kiev, Dmitro Lubineţk, susţine că Ungaria a încălcat dreptul internaţional umanitar preluând 11 prizonieri de război ucraineni din Rusia și neavertizând Ucraina despre acest lucru.
  • Rusia a declarat joi că forţele ucrainene şi-au redus operaţiunile din sudul şi estul Ucrainei şi se „regrupează” după ce au suferit pierderi în contraofensiva lor, relatează AFP.
  • Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat joi că Rusia va finaliza crearea unei „armate de rezervă” până la sfârșitul lunii iunie, acesta făcând comentariul în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate de la Moscova prezidat de Vladimir Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!