Sari la conținut

Război în Ucraina, ziua 488: Gruparea Wagner a oprit avansul lor rapid spre Moscova/ Australia donează Kievului 70 de vehicule militare/ Rubla a căzut la minimul ultimelor 15 luni

Rusia încearcă luni să restabilească calmul după revolta eșuată a Grupării Wagner din weekend, în timp ce aliații occidentali evaluează modul în care Vladimir Putin și-ar putea reafirma autoritatea și ce ar putea însemna acest lucru pentru războiul din Ucraina. Punând capăt revoltei lor de scurtă durată, luptătorii Wagner au oprit avansul lor rapid spre Moscova, s-au retras din orașul Rostov și s-au întors la bazele lor sâmbătă noaptea, în baza unui acord care le garanta siguranța. Comandantul lor, Evgheni Prigojin, s-ar fi mutat în Belarus, conform acordului mediat de președintele belarus Alexander Lukașenko. Ziua de luni a fost declarată zi nelucrătoare la Moscova pentru a lăsa timp ca lucrurile să se liniștească, transmite sursa.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 488, LIVETEXT:

08:55Evaluarea britanică de luni dimineață

„Ca parte a contraofensivei sale mai ample, Ucraina a luat avânt în atacurile sale în jurul orașului Bahmut din regiunea Donețk. În cadrul unei operațiuni cu mai multe brigăzi, forțele ucrainene au făcut progrese atât pe flancul nordic, cât și pe cel sudic al orașului.

Există puține indicii că Rusia păstrează rezerve semnificative de forțe terestre la nivel operațional care ar putea fi folosite pentru a se întări împotriva amenințărilor multiple cu care se confruntă acum în sectoare foarte separate, de la Bahmut până la malul estic al râului Dnipro, la peste 200 km distanță.”

08:29Rubla a început ziua de luni la un minim al ultimelor aproape 15 luni față de dolar, reacționând pentru prima dată la revolta eșuată a mercenarilor Wagner din weekend, transmite Reuters.

La 04:15 GMT (07:15 în România), rubla era cu 2,1% mai slabă față de dolar, la 86,50 unități pentru un USD, după ce anterior atinsese 87,2300, cel mai slab nivel de după martie 2022. De asemenea, pierduse 2,2% până la cota 94,37 față de euro.

08:13Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat trupele ruse implicate în operațiunea militară din Ucraina, a transmis luni agenția de presă RIA, aceasta fiind prima sa apariție publică de la revolta Wagner din weekend.

În articolul RIA, care citează Ministerul rus al Apărării, se spune că Șoigu este încă în funcție, dar nu se dau detalii despre când și unde s-a întâlnit cu trupele și comandanții districtului militar vestic.

Australia donează Kievului 70 de vehicule militare

07:44Capacitatea forțelor rusești de a desfășura operațiuni ofensive și defensive în Ucraina nu pare să fi fost afectată în mod substanțial de rebeliunea Wagner din 23-24 iunie, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Atât sursele rusești, cât și cele ucrainene au raportat că luptele au continuat ca de obicei de-a lungul întregii linii de front, forțele Moscovei desfășurând un număr relativ mai mare de atacuri terestre în apropiere de Bahmut decât în ultimele zile.

Trupele ucrainene au continuat duminică operațiunile de contraofensivă în cel puțin trei sectoare ale frontului. Surse rusești au afirmat că forțele rusești au respins atacurile ucrainene în jurul Bahmut, de-a lungul graniței administrative dintre vestul regiunii Donețk și estul regiunii Zaporojie, și în vestul regiunii Zaporojie.

07:34Guvernul australian va oferi un nou pachet de 110 milioane de dolari australieni (73,5 milioane de dolari) Ucrainei, inclusiv 70 de vehicule militare, a declarat luni premierul Anthony Albanese.

Noile angajamente duc contribuția totală a Australiei pentru Ucraina la 790 de milioane de dolari australieni, inclusiv 610 milioane de dolari australieni în sprijin militar.

„Acest sprijin suplimentar va face o diferență reală, ajutând poporul ucrainean care continuă să dea dovadă de un mare curaj în fața războiului ilegal, neprovocat și imoral al Rusiei”, a declarat Albanese în timpul unei conferințe de presă la Canberra. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!