Sari la conținut

Război în Ucraina, ziua 497: Regiunile rusești Kursk și Belgorod au fost atacate de forțele ucrainene de peste graniță/Zelenski: Rusia pregătește provocări periculoase la Zaporojie

Contraofensiva ucraineană a fost „deosebit de fructuoasă” în ultimele zile, iar trupele Kievului își îndeplinesc principalele sarcini, a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare. „În acest stadiu al ostilităților active, forțele de apărare ale Ucrainei îndeplinesc sarcina numărul unu – distrugerea la maximum a efectivelor, echipamentelor, depozitelor de combustibil, vehiculelor militare, posturilor de comandă, artileriei și forțelor de apărare aeriană ale armatei ruse”, a spus Danilov, potrivit sursei.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 497, LIVETEXT:

09:14Regiunile rusești Kursk și Belgorod au fost atacate de forțele ucrainene de peste graniță în primele ore ale zilei de miercuri, au declarat guvernatorii regiunilor.

„Atacul asupra orașului Valuyiki a durat mai mult de o oră”, a scris guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, pe Telegram, adăugând că o femeie a suferit răni provocate de șrapnel la nivelul pieptului.

Gladkov a afirmat că forțele de apărare ruse au doborât trei obiecte aeriene, inclusiv o dronă. De asemenea, forțele ucrainene au tras de 12 ori cu lansatoare de rachete Grad, a mai spus el. Cel puțin opt case private ar fi fost avariate în urma atacurilor.

Separat, Roman Starovoyt, guvernatorul regiunii Kursk, situată la nord de Belgorod și care se învecinează de asemenea cu Ucraina, a declarat că o școală și o casă privată au fost avariate când satul Tyotkino a fost vizat de tiruri, fără a preciza forma atacului. (Reuters)

Atac ucrainean în Makiivka

09:05Evaluarea britanică de miercuri dimineață:

  • „Generalul Serghei Surovikin, comandantul-șef al Forțelor Aerospațiale Ruse și comandantul adjunct al forțelor ruse din Ucraina, nu a mai fost văzut în public de la revolta din 23-24 iunie 2023 a Grupului Wagner.
  • De asemenea, ministrul adjunct al apărării, generalul-colonel Yunus-bek Yevkurov, a lipsit cu desăvârșire de la o apariție televizată a conducerii Ministerului Apărării de luni.
  • Relatările privind arestarea lui Surovikin nu pot fi confirmate, dar autoritățile probabil că sunt suspicioase în legătură cu asocierea sa îndelungată cu Wagner, ce datează încă de pe vremea misiunii sale din Siria, în2017.
  • În mod similar, Evkurov a fost filmat în timp ce vorbea cu patronul Wagner, Evgheni Prigozhin, în timpul preluării fără probleme a Rostov-on-Don de către grupare.
  • Deși este cunoscut în Occident mai ales pentru reputația sa brutală, Surovikin este unul dintre cei mai respectați ofițeri superiori din cadrul armatei ruse; orice sancțiune oficială împotriva sa este posibil să creeze diviziuni.
  • Suspiciunile care ar putea plana asupra ofițerilor superiori în activitate evidențiază modul în care insurecția eșuată a lui Prigozhin a agravat faliile existente în cadrul comunității de securitate națională a Rusiei.”

08:47Armata ucraineană a afirmat marți seara noapte că a distrus o formațiune a forțelor rusești în Makiivka (regiunea Donețk), în timp ce oficiali din Rusia au susținut că un civil a murit și 36 au fost răniți în atacurile Kievului.

„Ca urmare a tirurilor de precizie efectuate de unitățile Forțelor de Apărare, o altă formațiune de teroriști ruși din Makiivka, ocupată temporar, a încetat să mai existe”, a declarat biroul de comunicare strategică al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Premierul Mișustin susține că economia rusă merge surprinzător de bine

08:41„Nu indică un impas”: Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre ritmul lent al contraofensivei și despre comparația cu campania de toamnă din Herson

07:44„Dragă Vladimir Vladimirovici…” Premierul Mișustin i-a raportat lui Putin că economia Rusiei merge surprinzător de bine

07:06Banca Italiei anunţă că a îngheţat active rusești în valoare de 2 miliarde de euro. Vile, iahturi, mașini de lux și lichidități de aproximativ 2 miliarde de euro. Aceasta este valoarea totală estimată a resurselor economice înghețate cetățenilor ruși și belaruşi din cauza sancțiunilor aplicate în urma agresiunii împotriva Ucrainei

00:52Într-o conversație telefonică purtată marți, președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat sprijinul pentru omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, care solicită angajamente clare din partea NATO la viitorul summit al Alianței, care va avea loc la 11 și 12 iulie.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!