Sari la conținut

Război în Ucraina, ziua 498: Trei morți după atacul rusesc cu rachete din Liov/ Rubla nu se oprește din scăderi /Ungaria nu va aproba nicio finanţare UE

Trei oameni au murit și zeci de apartamente și mașini au fost avariate după un atac rusesc cu rachete în orașul Liov, aflat aproape de granița cu Polonia. Livrările lente de armament către Ucraina au întârziat contraofensiva planificată de Kiev, permițând Rusiei să își consolideze apărarea în zonele ocupate, inclusiv cu mine, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu, potrivit sursei.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 498, LIVETEXT:

09:02Evaluarea britanică de joi dimineață subliniază modul în care Rusia și-a slăbit poziții militare interne pentru a opri contraofensiva ucraineană:

  • ”Formațiuni militare de pe întreg teritoriul Rusiei duc la ora actuală greul contraofensivei ucrainene.
  • În regiunea Zaporojie, Armata 58 de arme combinate apără liniile puternic fortificate; în mod normal, aceasta asigură securitatea în regiunea volatilă a Caucazului rusesc.
  • În jurul Velyka Novosilka, Armata a 5-a de Arme Combinate și Infanteria Navală ține frontul; în mod obișnuit, aceasta are baza la 7.000 km distanță pentru a menține un echilibru față de puterea chineză.
  • În jurul Bahmutului, apărarea este acum formată în mare parte în jurul regimentelor aeropurtate staționate de obicei în vestul Rusiei, care acționează în mod normal ca forță de reacție rapidă de elită în caz de tensiuni cu NATO.
  • Modul în care Rusia acceptă riscuri în întreaga Eurasie evidențiază modul în care războiul a bulversat strategia națională consacrată a Rusiei.”

08:54Rubla nu se oprește din scăderi: Moneda rusă a pierdut 8% din valoare față de dolar după rebeliunea Wagner

08:38Kremlinul continuă să se arate îngrijorat de riscul unei potențiale rebeliuni armate în Rusia, după revolta Grupului Wagner de la 24 iunie, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

„Un publicație online pro-Kremlin a raportat că poliția din regiunea Moscovei se va antrena în tactici de luptă urbană, tragere cu mitraliera ușoară, aruncarea grenadelor și prim-ajutor de luptă pentru a-și îmbunătăți abilitățile în urma rebeliunii armate a grupului Wagner.

O astfel de pregătire indică faptul că Kremlinul încearcă să îmbunătățească capacitatea forțelor de securitate din Moscova de a apăra regimul împotriva unor potențiale amenințări viitoare.

Este puțin probabil ca Ministerul rus de Interne să pregătească în mod adecvat poliția din regiunea Moscovei pentru lupta urbană, având în vedere că unele elemente ale poliției își exprimă deja dezinteresul față de noile planuri de pregătire, printre multe alte probleme legate de acest plan. Publicația a precizat că și polițiștii de sex feminin din regiunea Moscovei încearcă să evite instrucția”, scrie ISW.

Trei morți după ce o rachetă rusească a lovit un bloc din Liov

08:31Directorul general al companiei ruse de internet Yandex, listată la bursa americană Nasdaq, este acuzat de un tribunal rus pentru presupuse infracţiuni în temeiul aşa-numitei legi împotriva „propagandei LGBT”, potrivit site-ului instanţei, citat de Reuters.

Decizia de a-l urmări în justiţie pe Artem Savinovsky, pentru care nu a fost menţionată nicio dată de audiere, vine la o zi după ce o instanţă a aplicat o amendă de 1 milion de ruble (11.048 de dolari) unei baze de date de filme online numită Kinopoisk, deţinută de Yandex, conform aceleiaşi legi.

Yandex a precizat că acuzaţiile împotriva lui Savinovsky, care este şi CEO-ul Kinopoisk, sunt legate de amenda de marţi, impusă pentru „etichetarea incorectă a filmelor LGBT”.

07:49Atât forțele rusești, cât și cele ucrainene au folosit muniții cu dispersie care au ucis civili ucraineni, a afirmat Human Rights Watch (HRW) într-un raport publicat joi, în contextul în care Statele Unite analizează dacă vor răspunde sau nu apelului guvernului ucrainean de a-i furniza aceste arme. HRW a cerut atât Rusiei, cât și Ucrainei să înceteze să mai folosească aceste arme și a îndemnat SUA să nu le furnizeze.

Peste 120 de țări au semnat un tratat care interzice aceste arme, care împrăștie de obicei un număr mare de așa-numite bombe mai mici pe o suprafață mare, care pot ucide sau mutila civili neavizați luni sau ani mai târziu. Rusia, Ucraina și SUA au refuzat să semneze acest tratat.

Un oficial de rang înalt al Pentagonului a declarat la sfârșitul lunii trecute că munițiile cu dispersie ar fi utile Ucrainei pentru a contracara forțele rusești, dar că acestea nu au fost încă aprobate pentru Kiev din cauza restricțiilor impuse de Congres și a îngrijorărilor aliaților. (Reuters)

07:21VIDEO Cel puțin 3 oameni au murit după ce rachete rusești au lovit un bloc de locuințe din Liov

Ungaria nu va mai vota niciun ajutor UE din cauză că OTP e pe o listă neagră

07:13Rebeliunea Grupului Wagner accentuează dependența Rusiei faţă de China. Rebeliunea lui Prigojin împotriva Moscovei a provocat îngrijorare în China și unii observatori susțin că ar putea chiar periclita parteneriatul strategic „nelimitat” dintre Putin și Xi.

07:06Ungaria nu va aproba nicio finanţare UE până când Ucraina nu va elimina banca OTP de pe lista neagră a sponsorilor războiului

06:58Le Monde: Germania avea superioritatea economică, Franța superioritatea strategică. Războiul din Ucraina încurcă apele. Berlinul și Parisul trebuie să ia în considerare viitorul unei Europe extinse în care rolul lor dominant nu va mai fi de la sine înțeles, observă Sylvie Kauffmann, editorialist Le Monde.

06:032 Ajutor pentru Ucraina – SUA, principalul contributor militar și financiar. Ţările baltice, cel mai mare sacrificiu. Japonia, cel mai mare donator din afara UE şi NATO

01:28Situația drepturilor omului în Belarus este „catastrofală”, potrivit ONU​

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!