Sari la conținut

Război în Ucraina, ziua 503: Începe summitul NATO la Vilnius / Rusia a lansat un atac aerian asupra Kievului în primele ore ale zilei


Rusia a lansat un atac aerian asupra Kievului în primele ore ale zilei de marți, cu doar câteva ore înainte de începerea summitului NATO din Lituania. Potrivit informațiilor preliminare, sistemele de apărare aeriană au doborât toate dronele Shahed lansate de Rusia. Liderii țărilor NATO se reunesc azi pentru un summit crucial în Lituania, la granița cu Rusia, pentru a trimite un mesaj de susținere către Ucraina, care desfășoară o contraofensivă dificilă și așteaptă angajamente privind viitoarea aderare. Reuniunea celor 31 de lideri ai țărilor din Alianță are loc marți și miercuri la Vilnius – la aproximativ 35 km de granița cu Belarus și nu departe de enclava rusă Kaliningrad – sub protecția avioanelor Rafale desfășurate de Franța și a bateriilor de rachete Patriot ale Germaniei, transmite sursa.

Ministrul ungar al agriculturii merge marți în Turcia pentru a discuta cu omologul său turc despre prelungirea acordului care permite Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră. Acordul urmează să expire săptămâna viitoare, iar Moscova a declarat că nu vede niciun motiv pentru a-l prelungi dincolo de 17 iulie.

„Turcia este un actor-cheie în gestionarea pe termen lung a dificultăților de pe piață cauzate de importurile de cereale ucrainene (în Europa Centrală)”, a declarat ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, adăugând că poartă discuții în numele țărilor din Europa Centrală și de Est care au fost afectate de creșterea fluxurilor de cereale ucrainene.

„Foarte probabil, autoritățile municipale din Moscova amenință firmele de construcții cu revocarea contractelor cu dacă acestea nu ating cotele de furnizare de voluntari pentru a lupta în Ucraina. Se pare că unei companii i s-a stabilit o țintă de 30 de voluntari până la sfârșitul lunii august 2023.


Probabil că această măsură va afecta în primul rând minoritățile etnice din regiunile mai sărace ale Rusiei, cum ar fi Daghestan și statele din Asia Centrală, care reprezintă majoritatea muncitorilor din construcții din Moscova.
Această măsură este foarte probabil să fi fost aprobată cel puțin tacit de primarul Moscovei, Serghei Sobianin. Aceasta continuă să încerce să limiteze impactul conflictului asupra moscoviților mai înstăriți, sprijinind, în același timp, efortul de război.”


08:44
Rusia a lansat un atac aerian asupra Kievului în primele ore ale zilei de marți, a anunțat armata ucraineană. „Inamicul a atacat Kievul din aer pentru a doua oară în această lună, a declarat Serhii Popko, șef al administrației militare din Kiev, într-o postare pe Telegram.

Potrivit informațiilor preliminare, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât toate dronele Shahed de fabricație iraniană lansate de Rusia înainte ca acestea să ajungă la ținte, a precizat Popko.

Sirenele de raid aerian au sunat deasupra Kievului timp de o oră și mai mult timp în alte părți din estul Ucrainei, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:
Tayyip Erdogan a acceptat să sprijine aderarea Suediei la NATO, pe care o blochează de mai bine de un an, a anunțat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, salutând această decizie ca fiind „o zi istorică”.
Aliaţii NATO au ajuns luni la un acord asupra unor planuri de apărare care detaliază modul în care alianţa ar răspunde la un atac rusesc, depăşind blocajul din partea Turciei. Dmitro Kuleba: NATO a decis să renunțe la un mare obstacol din calea aderării Ucrainei.

Volodimir Zelenski va participa în persoană la summitul NATO din Lituania.Tbilisi critică ezitarea NATO de a primi Georgia în alianță: „Rusia exploatează asta”. Lituania a fost vizată de un val de atacuri cibernetice luni, cu o zi înainte de reuniunea liderilor statelor din NATO ce se va derula la Vilnius.


Evgheni Prigojin este reținut de cel puțin zece zile la Kremlin și s-a întâlnit cu Vladimir Putin, potrivit unor surse din servicii secrete occidentale. Kremlinul a confirmat că Putin s-a întâlnit cu Prigojin și comandanții Wagner: „Au spus că sunt gata să continue să lupte pentru Patrie”.


O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că militarii ucraineni au spulberat duminică o tentativă de contraatac a armatei ruse cu blindate și tancuri în regiunea Donețk.
Canada a anunțat luni că își va dubla numărul de militari aflați sub egida NATO în Letonia, alte 1.200 de trupe canadiene urmând să fie desfășurate în micuțul stat baltic.


Ucraina a contractat de la începutul invaziei ruse aproximativ 12.000 de luptători străini din 84 de ţări, a susținut luni ministerul rus al apărării într-un mesaj în care a vorbit și despre presupusul număr al „mercenarilor” români care ar lupta în țara vecină. Comandantul unui submarin din cadrul Flotei ruse a fost ucis. El era responsabil cu mobilizarea militară în Krasnodar.


Rusia, în continuare supărată că Turcia a permis revenirea comandanţilor Azov în Ucraina: „Sperăm ca dezvoltarea acestor relaţii între Ankara și Kiev să nu fie îndreptată împotriva noastră”.
Autorităţile de la Chişinău au descoperit o reţea de spionaj creată pe teritoriu

l Republicii Moldova de către doi cetăţeni ruşi care lucrau sub coordonarea Serviciului Federal de Securitate.
Ramzan Kadîrov a invocat situația „dificilă” pe sectorul frontului apărat de forțele speciale cecene „Ahmat”, dând însă asigurări că liderii militari de la Moscova au încredere în luptătorii săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!