Sari la conținut

Război în Ucraina, ziua 504: Rusia a lansat un val de atacuri cu drone kamikaze asupra Kievului /Zelenski va participa la Vilinius, la sesiunea inaugurală a Consiliului NATO-Ucraina

Rusia a lansat un val de atacuri cu drone kamikaze asupra Kievului și a regiunii din apropierea capitalei pentru a doua noapte la rând, a precizat armata ucraineană, cu câteva ore înainte ca președintele Volodimir Zelenski să se întâlnească cu liderii NATO la summitul de la Vilnius. „A 504-a zi a invaziei la scară largă a Federației Ruse în Ucraina. Inamicul a lansat un nou atac aerian asupra capitalei”, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare de la Kiev. Zelenski va participa miercuri, la Vilinius, la sesiunea inaugurală a Consiliului NATO-Ucraina, un organism înființat pentru a aduce mai aproape Kievul și alianța militară transatlantică cu 31 de membri, transmite sursa.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 504, LIVETEXT:

09:15Guvernul britanic a declarat marți că va furniza Ucrainei peste 70 de vehicule de luptă și logistice, muniție pentru tancurile Challenger 2 și un pachet de sprijin de 64,7 milioane de dolari pentru repararea echipamentelor, transmite Reuters.

De asemenea, Marea Britanie a declarat că toți membrii G7, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite, ar urma să semneze miercuri un nou cadru care va oferi angajamente bilaterale de securitate pe termen lung pentru Ucraina, care vor fi detaliate în timp util.

09:00Hackeri suspectați că lucrează pentru agenția de informații externe a Rusiei au vizat zeci de diplomați de la ambasadele din Ucraina cu un anunț fals pentru o mașină la mâna a doua în încercarea de a pătrunde în computerele lor, potrivit unui raport întocmit de o firmă de securitate cibernetică consultat de Reuters.

08:25Președintele Poloniei, Andrzej Duda (51 de ani), a dat asigurări că țara sa vrea să vadă cât mai repede Ucraina în NATO, dar înțelege teama Germaniei de a da undă verde integrării Ucrainei în organizația militară de frica izbucnirii unui război în Europa.

08:10De ce nu muncesc refugiații ucraineni din România și când se vor întoarce acasă?- interviu cu Pablo Zapata, reprezentantul Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) în România

00:49Aderarea Ucrainei la NATO în plin război ‘ar putea duce la apariția celui de-al treilea război mondial’

Aderarea Ucrainei la NATO acum ar putea însemna “apariția celui de-al treilea război mondial”, a declarat fostul secretar general adjunct al alianței.

Rose Gottemoeller a declarat pentru Sky News că președintele american Joe Biden a avut “dreptate” când a spus că Kievul nu este pregătit să devină membru NATO, deoarece acest lucru ar putea însemna “un război general în Europa”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • Ce au decis liderii NATO în prima zi a summitului de la Vilnius – comunicatul oficial. „Cele mai cuprinzătoare planuri de apărare de la sfârşitul Războiului Rece”
 • Aderarea Ucrainei la NATO acum ar putea însemna „apariția celui de-al treilea război mondial”, a declarat fostul secretar general adjunct al alianței. Rose Gottemoeller a declarat pentru Sky News că președintele american Joe Biden a avut „dreptate” când a spus că Kievul nu este pregătit să devină membru NATO, deoarece acest lucru ar putea însemna „un război general în Europa”.
 • Aderarea Ucrainei va face NATO “mai puternică”, afirmă Zelenski la Vilnius. „Suntem împreună pentru a ne apăra libertatea”, a proclamat Volodimir Zelenski din Piaţa Lukiskiu din Vilnius. El a spus că crede într-o „NATO care nu ezită, nu pierde timpul şi nu se uită înapoi la un agresor”, potrivit BBC.
 • Analiză: Alianţa Nord-Atlantică va avea în curând 32 de membri, inclusiv toate ţările nordice, de la Islanda la Finlanda, ceea ce înseamnă că Marea Baltică va deveni în curând un „lac NATO”.
 • Mișcările de contraofensivă ale Ucrainei ar putea „amenința în mod credibil” stăpânirea Rusiei asupra Bahmut, au declarat analiștii militari ai ISW.
 • Analiză Reuters: Turcia se îndreaptă din nou spre Occident din considerente economice
 • Mărturia unui irlandez din trupele ucrainene: „Pe ‘linia zero’ a frontului e pur și simplu un măcel”. Rhys Byrne, supranumit „Rambo”, este un tânăr energic de 28 de ani din Dublin. El a luptat pentru mai multe unități din Ucraina, inclusiv pentru brigada 59 din armata teritorială ucraineană, unde a operat o mitralieră grea.
 • Ucraina a anunțat marți formarea unei „coaliții” de 11 țări pentru a-și antrena piloții pe avioanele de luptă F-16, pe care Kievul cere să i le livreze pentru a-și susține contraofensiva pe linia frontului, potrivit AFP.
 • Kremlinul a acuzat marți NATO că tratează Rusia ca un „inamic”, adăugând că va urmări îndeaproape orice decizie luată la summitul alianței ce are loc zilele acestea la Vilnius.
 • Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, i-a transmis marți un mesaj ironic președintelui rus Vladimir Putin, afirmând că războiul pe care l-a pornit împotriva Ucrainei a avut tocmai efectul opus celui pe care l-a așteptat.
 • Trupele ruse ar fi reușit să avanseze 1,5 km în adâncime pe o secțiune a liniei frontului în apropiere de Lioșman, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a anunțat marți ministrul rus al apărării, potrivit AFP.
 • Alertele de raid aerian au răsunat la Kiev, după ce un avion de război rus ce poate transporta rachete supersonice a decolat la scurt timp după începerea summitului NATO
 • „Șapte împușcături în spate”: Spionajul militar ucrainean a dezvăluit modul în care a fost ucis un comandant rus de submarin, Stanislav Rjiţki, împuşcat mortal în oraşul rus Krasnodar din sudul țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!