Sari la conținut

Război în Ucraina – ziua 816: Zelenski afirmă că soldații săi au succes contra inamicului în Harkov / Ucrainenii spun că au doborât azi-noapte 37 de drone Shahed, rușii că au anihilat 9 ATACMS și 60 de drone

Ucraina a afirmat că bombardamentele rusești au vizat sâmbătă civili din două orașe din regiunea nord-estică Harkov, iar președintele Volodimir Zelenski a raportat succese ale trupelor care luptă împotriva unui nou atac rusesc în această regiune, transmite Reuters. „Ocupantul își pierde infanteria și echipamentele, pierderi tangibile, chiar dacă, la fel ca în 2022, conta pe un avans rapid pe teritoriul nostru”, a declarat Zelenski. El a spus și că forțele sale au respins un asalt mai la sud, în jurul orașului Ceasiv Iar (Donețk), o țintă-cheie în efortul rusesc: „Soldații noștri au distrus mai mult de 20 de vehicule blindate ale ocupantului”.

Actualizări recente:

 • Situația energetică: Ucraina nu intenționează să limiteze duminică furnizarea de energie către consumatori, dar va menține importuri semnificative de electricitate, a transmis Ministerul ucrainean al Energiei. Se estimează că importurile vor scădea duminică la 13.159 de megawați oră (MWh), de la 20.411 MWh sâmbătă și 22.489 MWh vineri.
 • Atac asupra rafinăriei din Krasnodar: Șase drone ucrainene au lovit o rafinărie rusească din Krasnodar. Șase drone au căzut în incinta unei rafinării de petrol din Slavyansk, în regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei, în cadrul unui atac de amploare lansat în timpul nopții de Ucraina.
 • Estimarea pierderilor rusești: Ucraina estimează pierderile rusești de sâmbătă la 1210 soldați, 16 tancuri, 35 de alte blindate de luptă, 48 de tunuri, 3 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 82 de vehicule și 2 echipamente speciale.
 • Atacuri și interceptări: Ucrainenii spun că au doborât azi-noapte 37 de drone Shahed, în timp ce Ministerul rus al Apărării a afirmat că a anihilat 9 rachete de fabricație americană ATACMS și 60 de drone lansate de ucraineni.

Rușii intensifică eforturile de cucerire a Ceasiv Iar

Forțele rusești și-au intensificat recent efortul de a cuceri orașul Ceasiv Iar, important din punct de vedere operațional, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Cucerirea de către ruși a orașului Ceasiv Iar ar oferi forțelor rusești poziții favorabile pentru a lansa operațiuni ofensive ulterioare împotriva orașelor Kostyantynivka și Druzhkivka, care formează porțiunea sudică a unei centuri defensive ucrainene în regiunea Donețk.

Alte evenimente recente:

 • Declarațiile lui Zelenski: „Partenerii noștri se tem că Rusia va pierde acest război” și ar vrea ca Kievul „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”, a declarat președintele ucrainean.
 • Criza de soldați pe front: Expertul militar Mykhailo Samus a explicat într-un interviu oferit pentru HotNews.ro care sunt controversele noii legi a mobilizării în Ucraina.
 • Critici la adresa Occidentului: Zelenski a criticat Occidentul pentru că a interzis Ucrainei să folosească arme furnizate de Europa și Statele Unite pentru a lovi teritoriul rusesc.
 • Polonia construiește fortificații la granița cu Rusia și Belarus: Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea și întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea frontiera Uniunii Europene.
 • Rusia acuză Ucraina de folosirea de bombe ghidate franceze și rachete anti-radar americane pentru lovirea teritoriului rusesc.
 • Problemele cu muniția: Comandanții de artilerie ucraineni din Donețk spun că muniția americană mult așteptată nu poate veni îndeajuns de repede.
 • Civili captivi: Forțele rusești au luat captivi zeci de civili în orașul de graniță Vovchansk, acuzând că cei capturați au fost folosiți ca „scuturi umane”.
 • Confiscarea activelor Deutsche Bank: O instanță rusă a ordonat confiscarea activelor, conturilor, proprietăților și acțiunilor Deutsche Bank în Rusia, ca parte a unui proces în care este implicată banca germană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!