Sari la conținut

Război în Ucraina – Ziua 829: Atacuri Rusești și Acorduri de Securitate

În dimineața zilei de sâmbătă, Rusia a lansat un val masiv de rachete și drone care au avariat semnificativ instalațiile sistemului energetic din cinci regiuni ale Ucrainei. Potrivit operatorului național de energie Ukrenergo, regiunile afectate sunt Donețk (est), Zaporijia (sud-est), Dnipropetrovsk, Kirovohrad (centru) și Ivano-Frankivsk (vest) .

Forțele Aeriene Ucrainene au raportat că inamicul a lansat 53 de rachete și 47 de drone de atac în timpul nopții, dintre care 35 de rachete și 46 de drone au fost doborâte .

Rusia Declară un Grup de Soții de Soldați drept „Agenți Străini”

Ministerul Justiției din Rusia a clasificat vineri drept „agenți străini” organizația „Put domoi” (drumul spre casă), formată din soții de soldați care militează pentru întoarcerea bărbaților lor de pe front. Această mișcare a fost acuzată că încearcă să creeze o imagine negativă a Rusiei și a armatei ruse și că organizează demonstrații ilegale .

Acorduri de Securitate cu Suedia, Norvegia și Islanda

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încheiat vineri acorduri de securitate pe termen lung cu Suedia, Norvegia și Islanda. Aceste acorduri sunt un semn clar al angajamentului occidental față de Ucraina, în contextul în care Kievul caută sprijin militar suplimentar din partea Occidentului în lupta sa împotriva Rusiei .

Alte Evenimente și Declarații

  • Atacuri Ucrainești: Ucrainenii au lovit un terminal petrolier din portul rusesc Kavkaz și instalații energetice din Crimeea, într-o operațiune mai amplă.
  • Critici la Politica de Recrutare: Un militar ucrainean cunoscut a criticat politica de recrutare a Kievului, argumentând că ar trebui să fie înrolați operatori pentru sisteme de armament avansate, nu persoane fără experiență militară .
  • Poziția Ungariei: Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a afirmat că guvernul său nu va permite ca Ungaria să fie absorbită în „nebunia belicoasă a NATO” .
  • Schimb de Prizonieri: Ucraina și Rusia au anunțat un schimb major de prizonieri, cu negocierile mediate de Emiratele Arabe Unite .
  • Poziția Germaniei: Guvernul german a declarat că va permite Ucrainei să utilizeze armele furnizate de Occident pentru a viza obiective militare legitime din interiorul Rusiei, urmând exemplul Statelor Unite .

Situația din Ucraina rămâne tensionată, cu atacuri intense din partea Rusiei asupra infrastructurii critice și eforturi continue ale Ucrainei de a obține sprijin internațional. Acordurile de securitate cu țările nordice și sprijinul militar occidental subliniază angajamentul internațional față de Ucraina în această perioadă de conflict intens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!