Sari la conținut

Războiul Israel-Hamas. Cum se explică eșecul prevenirii atacului Hamas de către serviciile secrete

Pentru palestinienii din Gaza, ochii Israelului nu sunt niciodată departe: dronele de supraveghere bâzâie în mod constant pe cer, granița extrem de protejată este inundată de camere de supraveghere și soldați care stau de pază, agențiile de informații secrete exploatează sursele și capacitățile cibernetice pentru a extrage informații. Dar ochii Israelului păreau închiși înaintea atacului fără precedent lansat de militanții Hamas, potrivit Rai News și Avvenire, citate de sursă.

1. Atacul fără precedent al Hamas poate fi rezumat în două cuvinte: secret și surpriză, principii strategice pe care teroriştii palestinieni le-au aplicat la toate nivelurile: de la planificare până la execuție.

Mulți analiști evidenţiază eșecul serviciilor de informații israeliene. Cu toate acestea, Mossad-ul dispune de mijloace tehnice și electronice de spionaj care sunt combinate cu instrumente noi de descifrare a semnalelor de alarmă. E posibil ca spionii israelienii să fi trecut cu vederea cea mai prețioasă sursă de informații: infiltrații, vestitorii celor mai sigure alerte. Mulți au fost decimați de epurările interne ale Hamas.

Este probabil că Hamas să-şi fi perfecționat de-a lungul timpului tehnicile de contraspionaj și de securitate operațională, optând pentru mesaje orale sau scrise de mână. O tehnică în stil mafiot. Fără radiouri sau mesaje electronice, care pot fi captate de senzorii inamici omniprezenți, ci prin curieri. O metodă mai lentă, dar care nu poate fi interceptată.

Se pare că detaliile operaționale ale atacului au circulat doar printre elitele Hamas. Acțiunea din umbră şi păstrarea secretului până în ultimul moment, au fost cheia succesului.

Există însă și un alt factor: multe instituții de presă din Orientul Mijlociu și SUA au subliniat că poate serviciile secrete israeliene știau despre atacul iminent, fără a putea prezice însă data.

La autorităţile politico-decizionale ajung sute de buletine și alerte. Poate că şefii serviciilor secrete au subestimat pericolul. Din fatidica zi de 11 septembrie, în ultimele decenii serviciile de informaţii au tot fost puse la zid, când adevărata cauză a eșecului este surzenia politicienilor.

Profesionalismul Hamas în a avea grijă de detaliile operațiunii denotă pregătiri îndelungate. Comandourile s-au antrenat luni de zile în subsolul Gazei, beneficiind de contribuții străine.

În spatele teroriștilor se află forțe speciale străine, poate consilieri ai Hezbollah, sau organizația iraniană Sepah al Qods. Teheranul are de rezolvat o chestiune cu Israelul. Şi probabil că asta şi face. Tot el ar fi transmis Hamasului informațiile preliminare ale operațiunii, care erau mult prea precise pentru a nu fi fost opera unui serviciu secret militar competent.

Acțiunea a început în zori, într-o sâmbătă care era şi zi de sărbătoare. Hamas a combinat multiple instrumente operaționale, lansând un atac atât de amplu și de rapid încât i-a împiedicat pe israelieni să-și concentreze forțele.

Unitățile militare și dispozitivele de supraveghere au fost luate prin surprindere. Au lăsat garda jos. Poate și din cauza zilei de sărbătoare. Există însă și un alt factor deloc secundar: dronele au distrus turnurile de observație, împiedicând alerta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!