Sari la conținut

Regatul Unit a înregistrat în 2023 cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată

Regatul Unit a înregistrat în 2023 cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată, un fenomen care ar putea apărea mai mult în viitor odată cu încălzirea globală, potrivit serviciilor meteorologice. În acest context, Marea Britanie își face griji în legătură cu aprovizionarea de apă, relatează AFP.

Iunie 2023 a fost astfel cea mai fierbinte lună înregistrată în ceea ce privește temperatura medie, maximă și minimă, au indicat luni serviciile meteorologice britanice.

Temperatura medie luna trecută a atins 15,8°C, cu 0,9°C mai mare decât recordul anterior de 14,9°C înregistrat în iunie 1940 și iunie 1976, a detaliat Met Office.

Țara a cunoscut câteva zile caniculare pe la jumătatea lunii iunie, ceea ce au dat la îngrijorări la nivelul autorităților care au impus restricții de utilizare a apei în sud-estul Angliei, în timp ce Scoția și-a făcut griji pentru nivelul apei din râurile și lacurile sale.

„Este oficial cea mai caldă lună iunie pentru Regatul Unit, din punct de vedere al temperaturii medii, precum și al temperaturii minime și maxime”, cu o maximă de 32,2°C, a spus reprezentantul serviciile meteo britanice Mark McCarthy, într-un comunicat.

„Ceea ce este frapant este persistența căldurii pentru o mare parte a lunii, cu temperaturi în jur de 25°C și chiar uneori puțin peste 30°C”, a adăugat el.

Cele patru națiuni ale Regatului Unit (Anglia, Scoția, Țara Galilor, Irlanda de Nord) luate separat, fiecare a avut, de asemenea, cea mai fierbinte lună iunie.

Precipitațiile au fost, de asemenea, sub medie, cu doar 52,2 mm de ploaie, sau 68% din nivelul mediu pentru luna iunie.

„Recordurile de temperatură cad ca piesele de domino, pe măsură ce dependența noastră de combustibilii fosili continuă să încălzească planeta”, a declarat Mel Evans, șeful pentru climă de la Greenpeace Marea Britanie, acuzându-l pe premierul Rishi Sunak că rămâne „adormit la volan”.

Săptămâna trecută, secretarul de stat responsabil cu clima de la Ministerul Afacerilor Externe Zac Goldsmith a demisionat din guvern, acuzându-l în special pe Rishi Sunak că nu este interesat de problemele mediu și denunțând „apatia” guvernului față de climă.

Potrivit unui studiu al Met Office, probabilitatea ca recordurile de căldură să fie depășite în următorii ani a crescut în Marea Britanie.

Anglia a avut cea mai fierbinte vară anul trecut, la egalitate cu cea din 2018, în timp ce a fost a patra cea mai fierbinte la nivelul întregii Marii Britanii, ceea ce a dus la secetă gravă și incendii. Școlile au trebuit să se închidă, iar trenurile au fost anulate.

Pragul de 40°C a fost depășit pentru prima dată (40,3°C înregistrate pe 20 iulie în Coningsby, un sat din nord-estul Angliei), în timp ce anul 2022 a fost cel mai călduros înregistrat vreodată în Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!