Sari la conținut

Republica Moldova ignoră presiunile exercitate de Moscova și intenționează să încheie un acord de securitate fără precedent cu Uniunea Europeană

Republica Moldova și Uniunea Europeană sunt pe cale să-și intensifice cooperarea la niveluri fără precedent, chiar în contextul în care Chișinăul ignoră avertismentele Moscovei cu privire la posibilele consecințe negative ale apropierii de Occident, similar cu situația Ucrainei, relatează Financial Times, conform sursei.

Conform unei propuneri din partea UE, care urmează să fie discutată și convenită săptămâna viitoare, și la care Financial Times a avut acces, Republica Moldova va intensifica colaborarea în domeniul serviciilor secrete, va participa la exerciții militare comune și va fi inclusă în programul colectiv de achiziții de armament al UE.

Aceste inițiative reprezintă cei mai semnificativi pași formali până acum în direcția consolidării relațiilor sale de apărare națională cu partenerii occidentali, menționează publicația britanică.

Desigur, în Constituția țării este stipulată „neutralitatea permanentă” a Republicii Moldova și se subliniază faptul că „nu se admite staționarea de trupe militare străine pe teritoriul său”. Cu toate acestea, de aproximativ trei decenii, trupe rusești, prezentate drept „forțe de menținere a păcii”, sunt prezente în regiunea Transnistria a Republicii Moldova.

Propunerea de „parteneriat în domeniul securității și apărării” cu UE vine în ciuda repetatelor amenințări din partea oficialilor ruși că Republica Moldova ar putea suferi aceeași soartă ca și Ucraina dacă se aliniază cu Occidentul.

În acest context, lidera pro-europeană Maia Sandu a declarat în această lună că Republica Moldova va face tot ce-i stă în putință pentru a menține pacea, dar că în caz de atac din partea Rusiei, va fi pregătită să se apere.

„Ne vom angaja în toate eforturile pentru a preveni un astfel de război, inclusiv prin planul nostru de integrare europeană, deoarece acesta este un plan pentru securitate, iar Uniunea Europeană este un proiect de pace”, a subliniat ea într-un interviu acordat jurnalistului și bloggerului rus Iurie Dudi, catalogat de Moscova drept „agent străin”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!