Sari la conținut

Republica Moldova semnează astăzi un parteneriat de securitate cu Uniunea Europeană

Premierul moldovean Dorin Recean va semna marți, la Bruxelles, Parteneriatul de Securitate și Apărare între Republica Moldova și Uniunea Europeană, conform unui comunicat emis de guvernul de la Chișinău. Potrivit Financial Times, acest acord va permite Republicii Moldova să desfășoare schimburi de informații și exerciții militare comune, precum și să fie parte a sistemului comun de achiziții de armament al blocului comunitar, scrie sursa.

Vestea semnării acestui acord a fost anunțată săptămâna trecută de Financial Times și ulterior confirmată de oficialii de la Chișinău.

Într-un comunicat emis luni, guvernul moldovean a precizat că semnarea Parteneriatului de Securitate și Apărare, precum și a Acordului privind participarea Republicii Moldova la componenta de ocupare a forței de muncă și inovare socială a Fondului Social European, va avea loc marți la Bruxelles. Aceste acorduri vor facilita accesul la fonduri pentru implementarea politicilor sociale.

Conform unei ciornă a documentului, văzută de Europa Liberă Moldova, Republica Moldova ar putea, în viitor, să participe la noua structură europeană de reacție rapidă la crize din vecinătatea sa, cunoscută sub numele de Rapid Deployment Capacity, și la exercițiile militare ale UE.

Alte domenii de cooperare menționate includ apărarea civilă, schimbul extins de informații, combaterea amenințărilor cibernetice și sprijinirea Republicii Moldova în promovarea intereselor sale în foruri internaționale, inclusiv la ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!