La 18 octombrie, Duma de Stat a Rusiei a adoptat în unanimitate, în trei lecturi, o lege de retragere a ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT). Documentul anulează articolul 1 din legislația rusă privind ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare, care a fost semnat de Federația Rusă și de o serie de alte state în 1996. CTBT este un garant al securității nucleare globale, pe care Rusia îl încalcă în mod regulat, amenințând cu o catastrofă globală.
Primele semne ale pregătirilor probabile ale Rusiei pentru teste nucleare au fost detectate cu mult timp înainte de retragerea ratificării de către Rusia. În septembrie, CNN a prezentat imagini din satelit ale unor situri de testare nucleară rusești, chinezești și americane care arătau noi instalații și tuneluri. Acest lucru indică o posibilă reluare a testelor nucleare de către aceste țări, deoarece China și SUA nu au ratificat tratatul de când a fost semnat, iar Rusia a refuzat să îl ratifice acum.
La începutul lunii octombrie, Vladimir Putin a anunțat oficial pentru prima dată, în timpul unei sesiuni a forumului de discuții Valdai, că Rusia ar putea recurge la anularea CTBT. Retorica rusă continuă să fie amenințătoare și este menită să încurajeze Occidentul să taie și mai mult ajutorul acordat Ucrainei.
Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, spune că decizia a fost luată din cauza “atitudinii iresponsabile” a SUA față de Tratat. Se presupune că, pentru a asigura securitatea, Rusia a fost forțată să creeze paritate cu SUA – adică să retragă ratificarea. În ciuda acestui fapt, Rusia rămâne membră a tratatului și va fi obligată să îi informeze pe ceilalți în cazul unor teste nucleare.
Chiar dacă SUA nu a ratificat tratatul de la început, Departamentul de Stat al SUA a condamnat ferm decizia Dumei de Stat a Rusiei de a renunța acum la tratat. Potrivit Departamentului de Stat, o astfel de mișcare din partea oricărei părți la acord pune sub semnul întrebării securitatea globală, astfel încât Rusia ar trebui să caute modalități mai umane de a obține paritate din partea SUA. Rusia ar trebui să înceteze șantajul nuclear bazat pe o retorică nucleară iresponsabilă, care creează presiune psihologică asupra altor țări.
Ministerul ucrainean de Externe a îndemnat comunitatea internațională să reacționeze imediat la provocările cinice ale Kremlinului și la daunele aduse CTBT: “Statul agresor a provocat deja un dezechilibru periculos în arhitectura globală de dezarmare și neproliferare nucleară prin deciziile sale de a suspenda participarea teritoriului Belarusului la noul tratat.” În comentariul său, ministerul a subliniat că un astfel de comportament al Rusiei aruncă încă o dată îndoieli asupra securității internaționale.
Neavând intenția de a înceta șantajul împotriva Occidentului, Rusia găsește parteneri favorabili și acționează în mod radical. Analiștii americani consideră că Rusia investește multe resurse, inclusiv financiare, pentru a-și moderniza arsenalele nucleare și pentru a se pregăti pentru testele propriu-zise. Aprofundarea relațiilor Rusiei cu Coreea de Nord și Iranul este un semn îngrijorător pentru restul lumii, deoarece beneficiile reciproce ale acestora se pot baza, printre altele, pe furnizarea de dezvoltări nucleare către Moscova.
Decizia de a retrage ratificarea CTBT este o consecință logică a evenimentelor care au avut loc în Rusia în ultimii ani. Moscova este interesată de haosul interstatal, care va oferi Kremlinului o influență globală și mai mare asupra lumii. Eliminarea capacității nucleare a Rusiei este un element imperativ care poate preveni consecințele catastrofale pentru omenire. Impactul retoricii nucleare rusești trebuie să fie minimizat și, în cele din urmă, redus la zero. Actualul guvern rus va fi tras la răspundere pentru consecințele distructive ale deciziilor rusești.