Sari la conținut

Retrogradarea Ratingului Franței de Către S&P: Motive Principale – Nivelul Datoriei în PIB și Deficitul în Creștere

Agenția de evaluare financiară S&P Global Ratings a retrogradat vineri ratingul Franței, marcând o lovitură pentru angajamentul președintelui Emmanuel Macron în gestionarea datoriei publice. Această decizie survine pe fondul dificultăților Guvernului de a controla situația finanțelor publice după pandemia de COVID-19 și criza energetică, informează Anadolu și Bloomberg, citate de Agerpres.

Ratingul de credit pe termen lung al Franței a fost redus de la “AA” la “AA minus”, iar perspectiva atribuită este stabilă. S&P preconizează o creștere a datoriei publice la aproximativ 112% din PIB până în 2027, față de aproximativ 109% din PIB în 2023. Astfel, Franța are acum același calificativ ca și Cehia și Estonia.

“Deficitul bugetar al Franței în 2023 a fost semnificativ mai ridicat decât am previzionat anterior, ajungând la 5,5% din PIB. Deși ne așteptăm la o redresare a creșterii economice, iar reformele bugetare și economice implementate recent vor permite Franței să-și reducă deficitul bugetar, estimăm acum că deficitul bugetar va rămâne peste 3% din PIB în 2027”, se arată în comunicatul agenției de evaluare financiară.

Pe de altă parte, perspectiva stabilă reflectă așteptările S&P că economia va accelera și va sprijini eforturile Guvernului de consolidare bugetară, deși aceste evoluții nu sunt suficiente pentru a reduce nivelul datoriei ca procent din PIB, care este deja la un nivel ridicat.

Ratingul de credit al Franței ar putea fi retrogradat din nou dacă avansul economiei va fi sub estimări, dacă nu va fi redus deficitul bugetar și dacă plata dobânzilor ca pondere din venituri va crește mai mult decât s-a previzionat, a avertizat S&P. Totuși, calificativul atribuit Franței ar putea fi îmbunătățit dacă reducerea deficitului va fi mai rapidă decât se estima și creșterea economiei rămâne robustă, ceea ce ar duce la o traiectorie descendentă semnificativă a datoriei ca procent din PIB, se arată în comunicatul agenției de evaluare financiară.

Reacționând la decizia S&P, ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că Executivul își reafirmă determinarea față de strategia de re-industrializare și reducerea semnificativă a șomajului, pentru a diminua deficitul sub 3% din PIB până în 2027.

Conform ministrului, retrogradarea a fost determinată de majorarea semnificativă a datoriei, când Guvernul a cheltuit sume considerabile în timpul pandemiei pentru a salva afacerile și a proteja gospodăriile. “Principalul motiv pentru această retrogradare este că am salvat economia franceză. Probabil am fi fost retrogradați mai devreme dacă nu am fi luat acele decizii”, a afirmat Le Maire într-un interviu acordat publicației Le Parisien.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!