Sari la conținut

Rezultatele alegerilor din UE dezvăluie câștigători și pierzători precum Macron, von der Leyen și Meloni

Extrema dreaptă și partidele populare europene au înregistrat creșteri notabile în urma alegerilor europarlamentare de duminică, în timp ce Verzii și liberalii au suferit scăderi. Cu toate acestea, câțiva lideri politici s-au evidențiat în mod special, conform sursei.

Câștigătorii alegerilor:

Ursula von der Leyen: Președinta Comisiei Europene a ieșit avantajată, beneficiind de posibilitatea unei posibile coaliții între socialiști, liberali și propriul său partid de centru-dreapta, Partidul Popular European (PPE). Totuși, victoria sa nu este încă sigură, având nevoie de sprijinul liderilor naționali ai UE.

Giorgia Meloni: Lidera dreptei italiene a obținut o victorie zdrobitoare în Italia, consolidându-și poziția în cadrul UE.

Extrema dreaptă, inclusiv Marine Le Pen: Partidele de extremă dreaptă, precum Adunarea Națională a lui Marine Le Pen din Franța, au obținut rezultate puternice, determinând chiar și acțiuni precum dizolvarea parlamentului în Franța.

Socialiștii: Au reușit să-și mențină numărul de locuri în Parlamentul European și s-au clasat pe locul doi în țări importante precum Spania și Italia.

Péter Magyar: Un fost aliat devenit rival al premierului ungar Viktor Orbán, Magyar a obținut un succes notabil în opoziția din Ungaria.

Roberta Metsola: Președinta Parlamentului European din Malta a obținut un loc în plus pentru partidul său, devenind cel mai votat candidat la europarlamentare în istoria țării.

Pierzătorii alegerilor:

Emmanuel Macron: Președintele francez s-a confruntat cu o dezamăgire, clasându-se pe locul al doilea în urma partidului lui Marine Le Pen, ceea ce a condus la declanșarea de alegeri anticipate.

Olaf Scholz: Social-democrații cancelarului german au fost învinși de partidele de centru-dreapta și de extrema dreaptă, cu SPD obținând cel mai slab rezultat la un scrutin național din ultimul secol.

Verzii și liberalii Renew: Verzii au suferit pierderi semnificative, în special în Germania, iar liberalii Renew au pierdut 22 de locuri în Parlamentul European.

Viktor Orbán: Liderul naționalist maghiar s-a confruntat cu un rezultat sub așteptări, cu partidul său obținând cel mai slab rezultat vreodată la alegerile pentru Parlamentul European.

Matteo Salvini: Partidul Liga din Italia a avut un rezultat slab, cu o scădere semnificativă față de alegerile anterioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!