În Germania a avut loc deja a 25-a întâlnire a Grupului de Contact pentru problemele apărării Ucrainei în formatul „Ramstein”, de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei. Această întâlnire poate fi considerată cea mai productivă în coordonarea eforturilor comune destinate consolidării potențialului militar al Ucrainei și apropierea acesteia de victorie.
„Ramstein-25” a fost ultima întâlnire din cadrul administrației lui Joe Biden, care va fi înlocuit pe 20 ianuarie de președintele ales al SUA, Donald Trump. La întâlnire, la care a prezidat pentru ultima dată actualul secretar al Apărării al SUA, Lloyd Austin, au participat reprezentanți din 50 de țări, inclusiv președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, secretarul general al NATO și alți lideri mondiali.
Ministrul Apărării al Ucrainei, Rustem Umerov, prezent la întâlnire, a făcut un bilanț al „Ramstein-25”, pe care l-a comunicat pe pagina sa de Facebook.
Cel mai mare sprijin a fost oferit de SUA, care au anunțat un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 500 de milioane de dolari, care va fi ultimul sub administrația actuală. Pachetul include rachete de apărare aeriană AIM-7, RIM-7, AIM-9M, muniție de tip „aer-sol”, echipamente pentru avioanele de vânătoare F-16, sisteme de comunicații sigure, arme de foc și muniții, poduri blindate, piese de schimb, transporturi și altele.
Lloyd Austin a subliniat că, dacă Vladimir Putin „înghite” Ucraina, apetitul său va crește doar: „Dacă autocrații ajung la concluzia că democrațiile vor ceda interesele și principiile lor, vom asista la mai multe cuceriri teritoriale. Dacă tiranii înțeleg că agresiunea este justificată, acest lucru va duce la mai mult haos și războaie.”
Secretarul Apărării al SUA a numit „Ramstein” cel mai eficient format din ultimii 30 de ani, iar Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei – „motorul securității globale”.
Canada a alocat aproximativ 330 de milioane de dolari, o parte dintre aceștia urmând să fie folosiți pentru arme pentru Ucraina în modelul danez. Marea Britanie, împreună cu partenerii săi din NATO, va trimite Ucrainei 30.000 de drone FPV. Norvegia a trimis peste 60 de milioane de dolari pentru achiziționarea de drone în cadrul unei inițiative multinaționale. Germania a promis că va livra în 2025 șase noi sisteme de apărare aeriană IRIS-T, 50 de rachete interceptoare, muniție și tehnică blindată. Islanda va finanța producția de arme ucrainene.
La întâlnire, participanții au aprobat 8 foi de parcurs care definesc obiectivele-cheie ale forțelor de apărare ale Ucrainei până în 2027. Ministrul Apărării al Ucrainei a menționat că prioritatea acestor foi de parcurs este optimizarea eforturilor pentru asigurarea securității Ucrainei și îmbunătățirea capacității sale de apărare, ceea ce va întări Forțele Armate ale Ucrainei și le va face compatibile cu forțele Alianței.
Foaia de parcurs se concentrează pe echilibrarea nevoilor militare ale Ucrainei cu perspectiva creării „Future Force” – o strategie de dezvoltare a armatei viitorului, care va fi implementată după încheierea războiului.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat obiectivele principale:
- Asigurarea Ucrainei cu tot ajutorul necesar pentru a câștiga.
- Distribuirea sarcinilor între aliați.
- Răspunsul la provocările globale.
În discursul său, președintele Volodymyr Zelensky a accentuat necesitatea licențierii producției de sisteme de apărare aeriană americane în Ucraina. De asemenea, a susținut ideea desfășurării trupelor occidentale în Ucraina după încheierea războiului, ceea ce, în opinia sa, va deveni o garanție a descurajării Rusiei de a întreprinde noi acțiuni agresive.
Zelensky a menționat inaugurarea lui Donald Trump, subliniind că acest lucru poate deschide noi oportunități de colaborare: „Văd asta ca pe o perioadă a oportunităților.”
În cei trei ani de activitate ai formatului „Ramstein”, au fost strânse mai mult de 126 de miliarde de dolari pentru ajutor militar către Ucraina. Kievul așteaptă livrările sistemelor de apărare aeriană promise și investițiile în producția de drone ucrainene. Președintele Zelensky a subliniat succesele Forțelor Armate ale Ucrainei, obținute datorită ajutorului partenerilor, și a exprimat speranța semnării unor noi acorduri bilaterale de securitate.
Imagine: ilustrativă, sursa