Sari la conținut

Rolul Chinei în depășirea crizei rusești: vizita lui Putin la Beijing

La 16 iunie, dictatorul rus și infractorul internațional Vladimir Putin a sosit pentru o vizită de două zile în China, la invitația președintelui chinez Xi Jinping. Se așteaptă ca aliații să se concentreze pe aprofundarea relațiilor dintre cele două țări, să abordeze subiectul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și „planul de pace” al Chinei și să încerce să găsească o soluție pentru a eluda sancțiunile occidentale impuse Rusiei. Se știe că discuțiile dintre lideri au avut loc, țările au semnat chiar o declarație comună privind aprofundarea relațiilor de parteneriat cuprinzător și cooperare strategică.

Indicativ este modul în care China a decis să se întâlnească cu Putin. Aproape o întreagă ceremonie l-a așteptat pe dictator, cu ridicarea drapelului rusesc și intonarea imnului rusesc pe fondul salvelor de tun. Acest lucru dovedește că China are planurile sale pe termen lung pentru Rusia. Pe Xi Jinping nu îl oprește nici mandatul de arestare emis împotriva lui Putin în conformitate cu hotărârea Curții Penale Internaționale, nici genocidul ucrainenilor și distrugerea de către Rusia a suveranității Ucrainei.

Beijingul oficial s-a referit în mod repetat în declarații la așa-numita „criză ucraineană”, când, de fapt, principala problemă a fost și rămâne „criza rusă”, care a avut consecințe negative în întreaga lume. Prin crimele comise împotriva Ucrainei, autoritățile ruse și-au împins țara într-o gaură economică și demografică, precum și au afectat grav securitatea mondială.

În timpul discuțiilor, Putin a declarat că China este principalul partener al Rusiei în domeniul comercial și economic și a adăugat că relațiile Moscovei cu Beijingul sunt cele care pot stabiliza situația tulbure din lume. Dictatorul a subliniat că ambele țări sunt hotărâte să armonizeze în continuare procesele de integrare pe continentul eurasiatic.

La rândul său, Xi Jinping consideră că relațiile dintre China și Rusia au rezistat la testul presiunii internaționale. În opinia sa, legătura sino-rusă este un exemplu de relații între state mari care se tratează cu respect, încredere, prietenie și beneficii reciproce. Liderul chinez a declarat că intenționează să continue să fie parteneri de încredere cu Putin și să orienteze relația „în direcția corectă”.

Situația globală din lume și evoluția războiului ruso-ucrainean depind în mod direct de relațiile dintre cele două țări cu capacități nucleare. Politicienii occidentali consideră că China are toate șansele să influențeze Rusia și să o determine să oprească războiul împotriva Ucrainei.

În ajunul vizitei, Wall Street Journal a analizat relațiile Rusiei cu China. Ca urmare, a reieșit că acestea nu pot fi considerate egale și „reciproc avantajoase”, așa cum spun cei doi lideri, deoarece China beneficiază în mod clar foarte mult de pe urma legăturilor cu Rusia și o menține dependentă de ea.

China reprezintă 33% din comerțul total al Rusiei, în timp ce Rusia primește doar 4% din cifra de afaceri comercială a Chinei. În plus, din cauza izolării globale și a respingerii de către Europa a gazului și petrolului rusesc, Rusia este forțată să le vândă Chinei cu mari reduceri.

China nu face livrări directe de sortimente militare către Rusia, dar exportă produse optice, motoare, microelectronice și alte piese, care sunt folosite ulterior pentru a fabrica arme, pe care Federația Rusă le folosește pentru a bombarda orașele pașnice din Ucraina. Deoarece Federația Rusă își cheltuiește aproape toate achizițiile militare pentru războiul împotriva Ucrainei, livrările de arme către China au scăzut semnificativ.

Analiza publicației a arătat că China este un aliat mult mai puternic în toate sferele, în timp ce Rusia se scufundă în dependență, lucru pe care China este fericită să îl exploateze. Acesta este motivul pentru care China este singura țară care poate facilita o încheiere mai rapidă a războiului dintre Rusia și Ucraina, în condițiile Ucrainei. Putin ar trebui să oprească agresiunea și să ordone retragerea completă a armatei ruse de pe teritoriile legitime ale Ucrainei. Forțarea Ucrainei să vină la masa negocierilor cu Rusia este o pierdere de timp care nu îl va opri pe Putin. Doar o înfrângere totală pe front sau influența Chinei, de care țara agresoare devine din ce în ce mai dependentă, poate afecta Rusia.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!