Sari la conținut

Rusia a deschis o nouă linie de front – lupte intense în regiunea Harkov

La 10 mai, la ora 5 dimineața, militarii ruși au încercat să străpungă linia de apărare a AFU în direcția Vovchanskiy, în regiunea Harkov. Cu două ore înainte de ofensivă, ocupanții au intensificat bombardamentele asupra teritoriului de frontieră al regiunii Harkov, în special asupra orașului Vovchansk, de unde a început evacuarea de urgență a locuitorilor din zonă. Bombardamentul intensiv a fost însoțit de utilizarea bombelor ghidate, a artileriei și a lansatoarelor de rachete multiple. În prezent, ocupanții au reușit să avanseze cu un kilometru în apropiere de Vovchansk și, potrivit ministerului militar ucrainean, Federația Rusă intenționează să pună stăpânire pe cel puțin 10 km de teritoriu pentru a crea o zonă tampon.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a confirmat acțiunile de contraofensivă ale armatei ruse în regiunea Harkov și a precizat că AFU este pregătită pentru o astfel de evoluție. Armata ucraineană a început imediat să opună rezistență ocupanților și să bombardeze din artilerie. În ajun, comandamentul militar ucrainean și-a calculat forțele și posibilele amenințări. Unitățile de rezervă ale armatei au fost aduse pentru a consolida apărarea în această direcție, deoarece Rusia ar putea folosi forțe suplimentare în această direcție.

Bombardarea intensivă a zonelor populate înainte de a încerca o ofensivă este o tactică folosită adesea de ruși pentru a crește șansele de a pătrunde. Primele atacuri ale ocupanților au fost respinse de către AFU, dar luptele terestre și bombardamentele asupra zonelor civile continuă. Oficialii raportează că în acest moment nu există o ofensivă rusă în toată regula, iar ceea ce vedem este doar o încercare de a epuiza armata ucraineană și de a-i evalua abilitățile.

După cum știm, pachetul de ajutor militar al SUA care a fost adoptat ar trebui să influențeze semnificativ cursul evenimentelor de pe front în favoarea Ucrainei. Cu toate acestea, în timp ce livrarea armelor, echipamentelor și munițiilor promise este în curs de desfășurare, ocupanții nu pierd timp prețios și intenționează să obțină câștiguri semnificative pe front prin străpungerea liniei de apărare.

Reuters relatează că, până în prezent, ocupanții ruși au reușit să avanseze 1 kilometru în apropiere de Vovchansk. Aparent, această ofensivă poate fi considerată deschiderea unui nou front în războiul ruso-ucrainean. Armata ucraineană continuă să mențină apărarea, dar rușii încearcă să cucerească așezări de frontieră precum Strelecha, Krasnoye, Pilna și Borisovka. De asemenea, există încercări de pătrundere în satul Pletenivka, situat la 6 kilometri de Vovchansk, care a fost aproape distrus de bombardamentele recente.

Comandantul forțelor terestre ale AFU, generalul-locotenent Oleksandr Pavlyuk, consideră că următoarele două luni vor fi critice în război. El a subliniat necesitatea de a accelera livrările de ajutoare militare către Ucraina, a căror lipsă este în mod clar exploatată de Rusia. În cazul în care Ucraina va primi suficiente arme în următoarele luni, se va întoarce împotriva Rusiei, așa că acum țara agresoare folosește toate echipamentele pregătite de luptă pentru a străpunge linia de apărare. Comandantul a menționat, de asemenea, mult-așteptatele avioane de luptă F-16, care vor fi un “impuls psihologic” semnificativ. Se știe că Ucraina va primi primele avioane de luptă în aproximativ o lună.

Generalul-locotenent este convins că Rusia nu și-a abandonat pur și simplu intenția de a cuceri Kievul, astfel că apărarea capitalei va fi întărită și mai mult. Același lucru este valabil și pentru regiunile Luhansk și Donețk, pe care, potrivit lui Pavlyuk, Federația Rusă intenționează să le cucerească în totalitate. Probabil că rușii vor să deschidă un nou front și în regiunile Harkov și Sumy. Astfel, conducerea militară rusă intenționează să mute atenția de la punctul cel mai acut al frontului, astfel încât străpungerea apărării AFU să devină mai ușoară.

În seara zilei de 10 mai, Zelenskyy a făcut publice rezultatele raportului comandantului-șef al AFU. Potrivit acestuia, există lupte grele de-a lungul întregii linii de front. Președintele și-a anunțat intenția de a consolida apărarea regiunii Harkov și pozițiile armatei ucrainene în această direcție. În prezent, se iau toate măsurile necesare pentru ca apărătorii ucraineni să poată respinge eficient atacul inamicului fără pierderi grele. Asistența occidentală va consolida capacitățile militare ale Ucrainei și va accelera înfrângerea Rusiei.

#Rusia #front #Ucraina

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!