Sari la conținut

Rusia a lansat o nouă ofensivă: ținta agresorului este Harkovul

Săptămâna trecută, trupele rusești au trecut granița cu regiunea Harkov în încă două locuri. Agresorul avansează spre Volchansk și spre centrul regional.

La 10 mai, trupele rusești au lansat o ofensivă în direcția Volchansk și Harkov. Oficial, a fost raportată pierderea unei așezări, dar pe hărțile proiectului DeepState au apărut deja două „zone roșii” cu o suprafață totală de 100 de kilometri pătrați.

Sarcina principală a Forțelor de Apărare a devenit nu atât de mult să îi bată pe ruși înapoi în Rusia, cât să le oprească înaintarea. Pentru că obiectivul inamicului este de a lua un punct de sprijin, de a captura Volchansk și de a avansa cu 2-3 kilometri mai la sud.

Judecând după natura a ceea ce se întâmplă, inamicul pregătește posibile ofensive în alte direcții în regiunea Harkov, în special pe Kazachya Lopan, precum și pe Bolshaya Pisarevka din Graivoron – aceasta este în regiunea Sumy. Putem spune că se pregătește intensificarea operațiunilor militare nu numai în direcția Volchansk.

Așadar, principala sarcină acum este să ne asigurăm că există o apărare susținută pentru a descuraja inamicul, pentru a-i provoca daune și pentru a-l împiedica să avanseze. Dacă vor vedea că pot obține un oarecare succes, nu mă îndoiesc că vor redistribui trupele și vor dezvolta înaintarea.

Ce se știe despre gruparea inamică care avansează în direcția Harkov?

Numărul de forțe implicate în ofensivă – putem spune că Rusia are succes. Trebuie să precizăm că nu este implicat un număr foarte mare de trupe. Deocamdată, un grup de aproximativ 20.000 de soldați este implicat direct în operațiunile de luptă. Restul se află în regiunile Kursk și Belgorod. În total, cu cei care au fost deja implicați în lupte, ar putea fi până la 40.000 de soldați.

Scăderea unor unități ale Forțelor de Apărare ar putea avea, de asemenea, un efect, mai mare decât se preconiza. Cu toate acestea, în ceea ce privește numărul contingentelor lor, nu aș recomanda să punem acest lucru în centrul tuturor lucrurilor, s-ar putea să reușească ceva. Cantitatea este de importanță secundară. Trebuie să trageți concluzii pe baza vitezei de înaintare și a eficienței acțiunii.

Obiectivul strategic nu este de a lupta pentru Harkov sau de a captura orașul, ci de a semiînconjura centrul regional dinspre nord, est și vest. Din punctul de vedere al logicii de avansare, acest lucru poate fi urmărit. În plus, prin lansarea unei ofensive asupra Harkovului, armata rusă încearcă să creeze o dilemă pentru comandamentul ucrainean, deoarece se pune întrebarea: ce să apere mai întâi și unde să acționeze?

Dacă să continue operațiunile defensive în regiunea Donețk și să transfere acolo forțe suplimentare sau să le transfere în regiunea Harkov. Dar vor exista suficiente forțe și mijloace pentru a realiza sarcina strategică? Acest lucru ridică îndoieli. Factorul X va fi viteza și volumul pachetelor de ajutor pentru Ucraina și, în principiu, disponibilitatea comandamentului ucrainean de a redistribui anumite forțe din Donbass în nord-est. Atunci există o șansă de a opri această ofensivă.

Nu trebuie uitat că armata ucraineană are o experiență relevantă în respingerea atacurilor. În septembrie 2022, forțele armate ucrainene nu numai că au oprit înaintarea agresorului, dar l-au și alungat înapoi pe teritoriul său. De data aceasta, situația se va repeta. Comandamentul ucrainean, reprezentat de comandantul-șef Syrskyy și de președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, a declarat că este deja pregătit un plan de măsuri defensive, care va face posibilă respingerea din nou a trupelor rusești.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!