Sari la conținut

Rusia a lansat o rachetă asupra Odesei, în timp ce președintele Ucrainei îi făcea lui Mitsotakis un tur al portului Odesa

Explozia a avut loc la aproximativ 150 de metri distanţă de delegaţia elenă și de președintele Volodimir Zelenski, au informat ziarul grec Kathimerini și televiziunea SKAI, citate de sursă.

„(Atacul) nu are nicio legătură cu o vizită specifică, dar are legătură cu teroarea pe care (Rusia) o desfășoară foarte metodic”, a spus Humeniuk.

Purtătorul de cuvânt al Marinei, Dmitro Pletenciuk, a declarat pentru presa ucraineană Hromadske că cinci persoane au fost ucise în atac.

De altfel, executivul american a spus miercuri că este prea devreme pentru a spune dacă atacul din Odesa l-a vizat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Pletenciuk a mai spus că „mai multe persoane” au fost rănite, dar încă se adună informații despre acestea, deoarece „condițiile lor diferă”.

Trupele ruse au folosit probabil o rachetă balistică pentru a lovi Odesa, potrivit lui Humeniuk.

Una dintre clădirile infrastructurii portuare a fost lovită, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Zelenski și Mitsotakis, la 150 de metri de explozie

Zelenski a spus după întâlnire că apărarea Ucrainei a fost principalul subiect de discuție cu Mitsotakis, subliniind nevoia Ucrainei de sisteme de apărare aeriană.

„Aici sunt necesare arme pentru a salva vieți. Sunt necesare decizii acum – nu cândva, ci pentru oamenii care îndură atacuri teroriste în fiecare zi și noapte”, a spus Zelenski.

Mitsotakis a subliniat că, în timp ce se aflau la finalul vizitei în portul ucrainean, a „auzit sunetul sirenelor de raid aerian și exploziile foarte aproape” de el și Zelenski.

Kyriakos Mitsotakis, care a venit direct de la Odesa direct la București, și-a cerut scuze față de președintele Klaus Iohannis „pentru ținută” întrucât „nu a avut timp să se schimbe”.

“Mă bucur că sunteţi bine, Kyriakos. Îmi pare rău că aţi trăit o asemenea sperietură în Odesa”, a răspuns Iohannis, după care premierul grec a adăugat: “Da, a fost … straniu”.

Înainte de atacul cu rachetă de dimineață asupra Odesei, forțele ucrainene au doborât peste noapte 18 drone rusești, pe 6 martie. Rusia a vizat dronele asupra așezărilor și instalațiilor industriale din apropierea mării din regiunea Odesa.

Moscova susține că a lovit cu succes un hangar care găzduiește drone maritime ucrainene

“Obiectivul a fost atins. Ținta a fost atinsă”, a declarat ministerul într-un comunicat pe care Reuters nu a putut verifica în mod independent.

Ucraina a folosit pe scară largă dronele marine pentru a lovi navele rusești în Marea Neagră.

Rusia a lansat peste 880 de drone și peste 170 de rachete asupra infrastructurii portului Mării Negre din regiunea Odesa din iulie anul trecut, a declarat miercuri un comandant al marinei ucrainene.

Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii portuare de la jumătatea lunii iulie, când a renunțat la un acord intermediat de ONU care a permis trecerea în siguranță a transporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!