Sari la conținut

Rusia a lovit în Harkov într-un moment tensionat pentru forțele ucrainene epuizate

Trupele ruse continuă să înainteze în Harkov, ocupând poziții într-un oraș strategic de la granița ucraineană, chiar dacă oficialii de la Kiev asigură că situația este sub control. Analizele actuale sugerează că Rusia nu vizează în mod necesar o penetrare profundă în regiunea nord-estică, conform Institutului pentru Studiul Războiului și Reuters. Cu toate acestea, situația din Harkov este alarmantă, având în vedere importanța strategică și economică a zonei, scrie sursa.

Potrivit șefului poliției locale, miercuri, forțele ruse au ocupat poziții în orașul Vovceansk, situat în regiunea Harkov, și luptele au fost violente. Capturarea acestui oraș, aflat la doar 5 kilometri de graniță, ar reprezenta cea mai semnificativă victorie a Rusiei de la începutul invaziei în regiunea nord-estică, care a generat un nou front și a determinat Kievul să trimită în grabă întăriri.

„Situația este extrem de dificilă. Inamicul își stabilește pozițiile pe străzile orașului Vovceansk”, a declarat Oleksii Harkivskîi, șeful poliției de patrulare din Vovceansk, pe Facebook, conform Reuters.

Ulterior, armata ucraineană a anunțat că încearcă să împiedice Rusia să adune trupe în partea nordică a localității Vovceansk. Statul Major a comunicat pe Telegram că trupele ruse se regrupează în zonă și încearcă să își consolideze pozițiile.

Armata ucraineană a informat marți că și-a retras forțele pe noi poziții în două zone din Harkov, inclusiv în Vovceansk, și a avertizat cu privire la acumularea de forțe rusești în nord, în apropiere de regiunea Sumî.

Un atac transfrontalier în regiunea Sumî ar solicita probabil și mai multe resurse din partea militarelor ucrainene, după ce invazia Rusiei în regiunea Harkov a deschis un nou front și a determinat Kievul să trimită în grabă întăriri.

Asaltul rus reprezintă un test pentru forța militară a Ucrainei, care, spun analiștii militari, este subdimensionată și necesită suplimentări. Această lipsă este amplificată de întârzierile în livrarea ajutorului militar crucial din partea SUA. Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a afirmat marți, în timpul unei vizite la Kiev, că o parte din acest ajutor a ajuns în cele din urmă și că “va face o diferență reală”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!