Sari la conținut

Rusia Anihilează Noua Armă Americană GLSDB, Destinată Ucrainei

Un sistem de armament modern, denumit Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), a fost recent retras de pe frontul din Ucraina după ce s-a dovedit ineficient din cauza bruiajului electronic rusesc. Conform unui articol din Wall Street Journal, care citează oficiali americani și ucraineni, GLSDB a fost introdus pe câmpul de luptă în ultimele luni, dar a fost rapid neutralizat de contramăsurile rusești.

GLSDB, un sistem fabricat de Boeing și compania suedeză Saab, a fost primit de Ucraina în februarie, după luni de solicitări pentru muniții cu rază lungă de acțiune, menite să lovească ținte aflate în adâncul teritoriului controlat de Rusia, inclusiv Crimeea. Administrația Biden a văzut GLSDB ca pe o alternativă mai ieftină și mai ușor de desfășurat decât ATACMS.

Cu toate acestea, oficialii americani au descoperit că GLSDB este vulnerabil la bruiajul electronic rus. Într-o declarație făcută în aprilie, Bill LaPlante, șeful departamentului de achiziții al Pentagonului, a menționat că o versiune lansată de la sol a unei arme aer-sol a devenit ineficientă din cauza contramăsurilor electronice rusești. Deși LaPlante nu a numit direct GLSDB, se crede că se referea la acest sistem.

LaPlante a subliniat că, în fața unei arme care nu funcționează cum trebuie, soldații ucraineni au încercat de câteva ori înainte de a renunța complet la utilizarea acesteia. Conform surselor citate de Reuters, sistemele de ghidare ale bombelor GLSDB sunt afectate de bruiajul rusesc, ceea ce a dus la eșecul multor lansări.

Rachetele GLSDB sunt ghidate prin GPS, iar Rusia a reușit să bruieze aceste semnale de la distanță folosind capacitățile sale avansate de război electronic. Wall Street Journal a raportat că armele nu mai sunt utilizate în Ucraina și că vor fi probabil retrase.

Aceasta nu este singura armă de precizie neutralizată de Rusia. Sistemele de rachete HIMARS și munițiile de atac direct ghidate prin GPS au fost, de asemenea, afectate de bruiajul rusesc. La începutul conflictului, proiectilul de artilerie Excalibur a lovit ținte rusești cu precizie, dar, în scurt timp, armata rusă a adaptat contramăsuri eficiente.

Cu toate acestea, unele arme de precizie furnizate recent de Occident rămân eficiente. Rachetele balistice ATACMS și rachetele de croazieră Storm Shadow au reușit să lovească ținte importante în Crimeea și în alte regiuni controlate de Rusia. Cu toate acestea, oficialii militari ucraineni și experții în apărare avertizează că este doar o chestiune de timp până când Rusia va găsi modalități de a reduce eficacitatea și acestor arme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!