Sari la conținut

Rusia continuă să își extindă rețeaua de spionaj în Europa

Recent, jurnaliștii postului de televiziune “Real Time” împreună cu proiectul de investigație rusesc “System and System” au publicat o investigație șocantă. Colegii au fost abordați de un rezident norvegian, în apelul său a spus că s-a încercat recrutarea sa în rețeaua de agenți ruși prin intermediul rețelelor sociale. Acest eveniment nu numai că arată ce metode folosește acum Kremlinul, dar trezește și temeri uriașe, pentru că ambițiile lui Vladimir Putin este clar că nu se opresc la războiul din Ucraina. Despre acest lucru în continuare în material.

În vara anului 2023, jurnaliștii au fost contactați de un cetățean norvegian pe nume Ivan (numele a fost schimbat pentru siguranța sursei, de asemenea, acesta a refuzat să-și arate fața). El locuiește în Oslo. Potrivit lui Ivan, serviciile de securitate rusești au încercat să îl recruteze prin intermediul rețelelor de socializare. Ei s-au prezentat ca fiind membri ai Societății Geografice Ruse. În procesul de comunicare s-a putut concluziona că, în caz de refuz, Ivan și familia sa se vor confrunta cu consecințe nu dintre cele mai plăcute, sau mai degrabă cu represalii.

Dacă vorbim despre cerințe, agenții au venit de departe. La început i-au cerut lui Ivan mici rapoarte, de exemplu, de la o moschee: a existat un scandal că doi băieți din fostele republici sovietice, musulmani, au declarat despre căsătoria între persoane de același sex. Este posibil să se găsească o legătură logică între LGBT, islam și societatea geografică? Dificil, sau mai degrabă aproape imposibil. Cercetările ulterioare au devenit și mai suspecte.

Într-o zi au spus: ar trebui să mergem în Alta, Tromsø (orașe arctice din nordul Norvegiei), iar între timp au spus “baze militare” și să filmăm acolo cumva. Asta a fost ceea ce l-a alertat pe Ivan. Dar ce este această organizație pe jumătate spionă numită Societatea Geografică Rusă? În acest moment, societatea este condusă de Serghei Shoigu, iar șeful consiliului de administrație este Vladimir Putin. Cu alte cuvinte, obiectivele organizației sunt departe de a fi geografice, ci geopolitice. Dar, în același timp, nu există sancțiuni din partea UE sau a SUA împotriva organizației.

Este demn de remarcat faptul că acesta nu este primul incident legat de spionajul rusesc. Un caz foarte mediatizat cu un spion rus în Norvegia a avut loc în octombrie 2022. Atunci, în nordul țării, sub suspiciunea de spionaj, a fost reținut un angajat al Universității arctice norvegiene din Tromsø, care se dădea drept “profesor din Brazilia” Jose Asis Jammaria. După cum s-a dovedit, numele real al brazilianului este Mikhail Mikushin și este un ofițer de carieră al GRU rusesc.

Serviciile de securitate norvegiene confirmă, de asemenea, realitatea amenințării. Șefa diviziei de securitate a departamentului de contraspionaj din Norvegia, Hanne Blumberg, a confirmat că serviciile de informații rusești încearcă să contacteze persoane prin intermediul rețelelor de socializare. Acestea oferă “cooperare pe termen scurt” și bani pentru a face o fotografie sau pentru a obține informații despre ceva. Rușii caută adesea persoane vulnerabile pe care să le spioneze – persoane care au dificultăți în viața personală, sunt singure sau au probleme financiare.

Acum, ținta s-a mutat de la bazele militare la infrastructură. La urma urmei, Norvegia are o serie de uzine care procesează gazul, există terminale pe continent care primesc gaz, există instalații de producție, dintre care cele mai multe sunt sub apă, 8.800 de kilometri de conducte. Este o rețea imensă și complexă de infrastructură. Este demn de remarcat faptul că, relativ recent, a avut loc un sabotaj pe conducta submarină de gaze Balticconnector, care leagă Estonia și Finlanda. Distrugerea a fost cauzată de o forță mecanică. Cu un vecin ca Rusia, următoarele ținte ar putea fi instalațiile de pe teritoriul norvegian.

Exemplul Norvegiei arată că organizațiile și asociațiile rusești nu își au locul în Europa modernă. La urma urmei, indiferent cum se numesc și ce obiective declară, scopul lor este același – să-și extindă rețeaua de agenți și să colecteze informații pentru o potențială invazie militară a Federației Ruse. Pentru a minimiza riscurile, este necesar să se impună sancțiuni împotriva fiecărei organizații care are funcționari ruși și/sau este înregistrată în Rusia. Numai așa teroriștii nu vor putea să-și facă planurile de invadare a statelor vecine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!