Sari la conținut

Rusia finalizează pregătirile pentru complexul de pe teritoriul Belarusului unde vor fi amplasate armele nucleare ale agresorului

În martie 2023, autoproclamatul președinte rus Vladimir Putin a declarat că Rusia intenționează să desfășoare arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului. Potrivit acestuia, ar fi convenit asupra acestui lucru cu dictatorul belarus Alexander Lukașenko.

Dictatorul rus a susținut că acest lucru se va face fără a încălca regimul de neproliferare nucleară: Minskul nu va obține controlul asupra încărcăturilor nucleare.

În același timp, Putin a declarat că Rusia a ajutat la retehnologizarea a 10 avioane militare belaruse pentru utilizarea armelor nucleare tactice începând cu 2023 și a dat Minskului sisteme de rachete Iskander care pot transporta astfel de încărcături. Președintele rus a adăugat că, până la 1 iulie, în Belarus va fi finalizată construcția unei instalații de depozitare a armelor nucleare tactice. Instruirea echipajelor Iskander va începe la 3 aprilie. Potrivit lui Putin, “motivul a fost declarația ministrului adjunct al apărării britanic, care a declarat că va furniza obuze cu uraniu sărăcit Ucrainei”.

Relativ recent, experții internaționali au reușit, în timpul investigației lor, să găsească locul unde este posibil să fie desfășurate armele nucleare ale Moscovei.

Este demn de remarcat faptul că, la începutul anului trecut, dictatorul rus Vladimir Putin a menționat deja că Rusia va finaliza în curând construcția unei “instalații speciale de depozitare a armelor nucleare tactice” în Belarus.

Locul menționat mai sus este situat la 193 de kilometri (120 de mile) de granița ucraineană, într-un depozit militar din apropierea orașului Osipovichi. Acolo au fost construite recent instalații care au caracteristici comune cu instalațiile de depozitare nucleară din bazele din interiorul Rusiei. De exemplu, o zonă de înaltă securitate care este înconjurată de trei straturi de garduri, în plus față de perimetrul de securitate existent al întregii baze. De asemenea, se remarcă zona de marfă, care este conectată la un buncăr subteran ascuns din epoca sovietică.

În special, situl este situat în același oraș cu rachetele Iskander din Belarus, care la rândul lor pot fi folosite pentru a lansa focoase nucleare sau convenționale. În 2023, baza militară a primit, de asemenea, garduri noi, a fost reconstruită o zonă acoperită și un trepied pentru încărcarea camioanelor. De asemenea, renovările se potrivesc cu structurile observate la alte foste situri de depozitare nucleară sovietice. Potrivit unui fost oficial al Pentagonului însărcinat cu reducerea amenințărilor la adresa apărării, structurile de la baza militară îi amintesc de depozitele rusești de focoase nucleare pe care le-a văzut la fața locului. Publicația adaugă că situl este protejat de un sistem de apărare aeriană.

Este important să realizăm că situația este complicată de lipsa unei definiții precise a armelor nucleare tactice. Rusia definește armele tactice ca fiind cele cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri (aproximativ 186 de mile). Deoarece programele nucleare sunt atât de secrete, este posibil să existe și alte locuri în Belarus unde Rusia depozitează focoase nucleare – și este posibil ca Kremlinul să fi mutat unele dintre ele la Osipovichi, deși totul indică contrariul.

Situația cu această instalație arată că dictatorii sunt hotărâți să organizeze un șantaj nuclear serios din partea Rusiei și a Belarusului. Moscova a profitat de o lacună din Tratatul de neproliferare nucleară din 1970. Documentul interzice transferul de arme nucleare către statele care nu sunt dotate cu arme nucleare, dar nu interzice desfășurarea de arme nucleare în străinătate dacă țara care le deține menține controlul.

Având în vedere acțiunile Rusiei în Consiliul de Securitate, și anume blocarea completă a noilor documente normative privind neproliferarea nucleară, este practic imposibil să se schimbe această situație.

Singurul rezultat logic este izolarea treptată a Rusiei de la luarea deciziilor cheie în domeniul armelor nucleare. Numai atunci va fi posibilă actualizarea documentelor normative internaționale în domeniul neproliferării nucleare și evitarea șantajului nuclear cu contramăsuri eficiente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!