Sari la conținut

Rusia încearcă să provoace tensiuni în „Lacul NATO” declarând că va retrasa frontierele maritime cu două țări membre ale Alianței fără a le consulta

Ministerul rus al Apărării a propus o revizuire a frontierelor maritime din Marea Baltică, o măsură rapid respinsă de Finlanda și Lituania, potrivit Reuters, scrie sursa.

Conform unui proiect de decret guvernamental datat 21 mai, Ministerul rus al Apărării a sugerat “ajustarea” frontierelor în jurul insulelor rusești din partea de est a Golfului Finlandei și din jurul exclavei Kaliningrad.

“Frontiera maritimă de stat a Federației Ruse se va schimba”, precizează proiectul de lege. Dacă va fi aprobat, acesta ar urma să intre în vigoare în ianuarie 2025.

Ministerul Apărării de la Moscova susține în argumentația sa că măsurarea anterioară a frontierelor maritime din Marea Baltică, realizată în 1985 în perioada sovietică pe baza unor hărți de navigație de la mijlocul secolului trecut, nu corespunde pe deplin unor coordonate cartografice “mai moderne”.

Proiectul de decret nu specifică detalii despre cum ar urma să fie retrase aceste frontiere maritime sau dacă au avut loc consultări cu statele vecine de la Marea Baltică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!