Sari la conținut

Rusia nu încalcă tradițiile în timpul alegerilor

La 18 martie 2024, în Rusia s-au încheiat alegerile prezidențiale rusești. Rezultatele acestei farse au fost evidente, dar, în afară de rezultatul previzibil (“victoria” lui Putin), procesul în sine a fost plin de diverse evenimente interesante.

În dimineața zilei de 15 martie, secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Votul s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, dar într-o treime din regiuni a fost și electronic.

Desigur, orice persoană rezonabilă înțelege că președintele în exercițiu al Rusiei nu a avut concurenți, dar chiar și într-o astfel de situație aparatul controlat de dictator nu a putut face o imagine ideală pentru comunitatea mondială. Despre acest lucru mai detaliat mai departe în material.

Despre numărul uriaș de încălcări observatorii au început să raporteze încă din prima zi. Stanislav Andreychuk, copreședinte al mișcării publice din toată Rusia pentru protecția drepturilor alegătorilor “Golos”, a declarat la 15 martie: “Prima zi de vot a început și totul decurge exact așa cum am avertizat – încă de dimineață un număr uriaș de alegători sub constrângere, absența observatorilor”.

Portalurile de vot electronic la distanță (REV) nu fac față încărcăturii, deoarece prezența oficială la vot este “peste așteptări” – în Kamchatka, la ora 10.00, ora Moscovei, mai mult de 70% dintre cei care doreau să voteze erau prezenți. “Operatorii de sistem scriu despre marele “interes”, dar noi înțelegem bine natura acestuia – oamenii votează dimineața, la locul de muncă, sub supravegherea șefilor lor.” Andreychuk a precizat că “prognoza privind marile falsificări se va adeveri”. În plus, în timpul procesului de votare, alegătorii din capitală au fost fotografiați cu buletinele de vot pentru “responsabilitate”.

În același timp, poliția a încercat pe toate căile posibile să blocheze sondajele independente la ieșirea de la urne. În Khanty-Mansiysk, voluntara Polina Zmanovskaia, care conducea un sondaj la ieșirea de la urne pentru partidul Inițiativa civilă (singurul candidat presupus “anti-război”, Boris Nadejdin, căruia nu i s-a permis să participe la alegeri, a fost reținut în apropierea unei secții de votare). Zmanovskaia a fost dusă la secția de poliție. Ea este suspectată de falsificare de documente, deși nu există niciun contact cu ea, a relatat OVD-Info. Atacuri justițiare împotriva organizatorilor exit-poll-urilor au fost raportate și la Sankt Petersburg și Kazan. Și toate aceste incidente au fost înregistrate doar în prima zi.

Au fost consemnate și încercări de proteste. Președinta CEC, Ella Pamfilova, a raportat că 214 buletine de vot au fost deteriorate “iremediabil” în cele două zile de votare din cauza unor încercări de umplere a urnelor cu lichide. Ea a precizat că astfel de incidente au fost înregistrate la 20 de secții de votare din 20 de regiuni.

La opt secții de votare au avut loc tentative de incendiere, iar într-un alt caz “s-a încercat folosirea unei bombe fumigene”. Valeria Gutyr, membră a comisiei electorale din partea partidului Iabloko, a raportat că un bărbat necunoscut a pulverizat gaz caustic într-o secție de votare din Sankt Petersburg. În regiunea Tiumen, un student în vârstă de 22 de ani a explodat o petardă, după cum a raportat canalul de telegramă Baza. Potrivit datelor sale, în urma unui apel din partea unor persoane necunoscute care s-au prezentat drept ofițeri de poliție, tânărul le-a trimis peste 1,8 milioane de ruble. Cei care au sunat, scrie Baza, au spus că banii puteau fi returnați doar dacă explodau o petardă la secția de votare. În urma incidentului, studentul a primit o lacerație la mână și escoriații. Bineînțeles, el a fost și reținut.

La Ekaterinburg, profesoara UrFU Emilia Nosova a fost arestată la o secție de votare când a încercat să strice buletinele de vot cu verdeață. Femeia a fost condamnată la 15 zile de arest în temeiul articolului administrativ privind micul huliganism. O sursă din cadrul forțelor de ordine a declarat pentru URA.RU că Nosova a venit la secția de votare cu verdeața, presupunând că “sub presiunea unor persoane necunoscute”, cărora le transferase 15 milioane de ruble cu o zi înainte. La secțiile de votare din Moscova și regiunea Moscovei au fost înregistrate cazuri de reținere a cetățenilor care au lăsat inscripții pe buletinele de vot. În special, ofițerii de poliție au reținut un alegător la o secție de votare din Odintsovo, în apropiere de Moscova, după ce acesta a scris cuvântul “boicot” pe un buletin de vot și a încercat să îl ia cu el.

Dar un subiect separat, căruia trebuie să i se acorde o atenție deosebită, este cel al alegerilor ilegale rusești din teritoriile ocupate temporar de Ucraina.

Merită să începem cu faptul că peste 50 de țări ONU au adoptat o declarație comună de condamnare a încercărilor Rusiei de a organiza așa-numitele “alegeri prezidențiale” în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Declarația respectivă a fost publicată de Misiunea Permanentă a Ucrainei la ONU. De asemenea, țările ONU au reamintit rezoluția Adunării Generale, adoptată în cadrul unei sesiuni speciale la 12 octombrie 2022, care a declarat “referendumurile” ilegale ale Federației Ruse din septembrie 2022 în anumite districte din regiunile Donețk, Kherson, Luhansk și Zaporizhzhya din Ucraina ca fiind invalide din punct de vedere al dreptului internațional. În plus, declarația se referă la rezoluția Adunării Generale din 27 martie 2014, care, de asemenea, nu a recunoscut “referendumurile” organizate la 16 martie 2014 în Republica Autonomă Crimeea și în Sevastopol. Toate aceste încercări de a ilustra presupusele “alegeri” nu au nicio forță juridică și nu pot sta la baza niciunei modificări a statutului acestor regiuni.

În timpul “alegerilor” ilegale au fost introduse multe așa-zise “inovații”. S-a votat în regiunile Zaporizhzhya, Kherson, Donețk și Luhansk, ocupate temporar, inclusiv prin utilizarea “sistemului de vot electronic”. Procesul a fost, de asemenea, anticipat. Oamenilor li s-a “permis să voteze” (deși sub amenințarea armei sau prin alte amenințări) cu orice documente, inclusiv cu pașapoarte ucrainene.

Un localnic s-a plâns că colaboratori ai autorităților ruse au mers din casă în casă cu urnele de vot în căutarea alegătorilor, însoțiți de soldați înarmați. Acest lucru s-a făcut sub pretextul “asigurării securității alegătorilor”. Această farsă a fost condamnată atât de Ucraina, cât și de comunitatea internațională, deoarece a fost complet ilegală.

De asemenea, în timpul procesului de “votare”, voluntarii ruși au atacat în mod activ instalațiile militare rusești din regiunea Belgorod. Forțele de securitate ale lui Putin nu au avut nicio modalitate de a contracara acest lucru, arătând încă o dată atitudinea reală a Federației Ruse față de siguranța vieții oamenilor (instalațiile militare sunt amplasate în mod specific în apropierea cartierelor rezidențiale) și că sunt capabili doar de asasinarea criminală a civililor din Ucraina și de reprimarea propriilor cetățeni. Propaganda rusă nu a făcut nici măcar un singur apel către locuitorii din regiune să părăsească temporar regiunea. Regimului rus nu-i pasă de oameni, iar ceea ce este valoros este doar statutul fals al lui Putin de “lider rus adevărat”.

Tot ceea ce s-a întâmplat din nou demonstrează perfect realitățile rusești. Aparatul lui Vladimir Putin nu numai că nu este bine uns, dar nu este viabil și nu poate asigura decât dictatura și fraudarea voturilor.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!