Sari la conținut

Rusia nu mai domină cerul ucrainean

De la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, aviația rusă a lovit în mod regulat orașele ucrainene cu rachete de croazieră și bombe. Sute de civili au fost uciși în loviturile asupra orașelor Mariupol, Harkov, Dnipro și alte orașe. Se poate spune că Rusia a dominat cerul ucrainean, lovind oriunde în țară, după bunul plac. Dar, în 2024, situația s-a schimbat.

De la începutul anului, forțele de apărare ucrainene au reușit să doboare 13 avioane rusești. Potrivit Statului Major General, la momentul redactării acestui articol, numărul total de nave distruse este de peste 345. Pagubele totale provocate agresorului depășesc 1 miliard de dolari. Luna februarie a fost deosebit de productivă. În ciuda capacităților sale limitate și a lipsei de avantaj aerian, Ucraina a reușit să facă din această lună una dezastruoasă pentru aviația de luptă rusă. După cum a raportat președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, “Zece Su-34, două Su-35 și un A-50 nu vor mai lansa bombe asupra militarilor și civililor ucraineni și nici nu vor mai coordona atacuri masive cu rachete asupra orașelor și comunităților ucrainene”.

El a subliniat că această realizare slăbește capacitatea Rusiei de a provoca și mai multă suferință și distrugere asupra țării și poporului nostru și demonstrează că Ucraina este capabilă să obțină victorii semnificative pe câmpul de luptă. Oficialii militari ucraineni, la fel ca președintele, au remarcat rolul sprijinului occidental. Iuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale AFU, a subliniat că distrugerea avioanelor rusești a demonstrat eficacitatea armelor transferate de partenerii occidentali pentru Ucraina.

“Toată lumea știe ce fel de instrument este. Nu îl vom numi cu voce tare, dar este bine că îl avem. Aș vrea mai multe astfel de instrumente pentru a acoperi linia frontului”, susține el. Ignat a mai spus la telejurnalul “United News” că, în urma unei astfel de activități a forțelor armate ale Ucrainei, piloților ruși le este teamă să atace pozițiile forțelor armate sau orașele.

“Forțele aeriene ale AFU reușesc să doboare avioanele inamice la distanțe mari. Acestea sunt doborâte la o distanță destul de mare… Adică, piloții ruși nu mai sunt atât de îndrăzneți, nu mai zboară de aproape”, a declarat Ignat. Vorbitorul a spus că piloții ruși trebuie să zboare mai aproape pentru a lansa o bombă aeriană ghidată și trebuie să-și asume riscuri. Și, asumându-și riscuri, ei ajung “în “povești ca cea de astăzi”, a adăugat Ignat.

Potrivit acestuia, absența avioanelor de spionaj A-50 în spațiul aerian ajută, de asemenea, la distrugerea avioanelor militare rusești în apropieri cu rază lungă de acțiune. Ignat a precizat că A-50 nu a mai fost observat de patru zile. Este demn de remarcat faptul că în această iarnă Federația Rusă a pierdut 2 avioane de acest model și acum se teme să le folosească pentru atacuri regulate. Astfel de rezultate sunt un indicator clar atât al abilității armatei ucrainene, cât și al importanței sprijinului occidental.

La urma urmei, încă de la începutul războiului, ucrainenii au îndemnat Occidentul să ajute la închiderea cerului ucrainean, dar au reușit să facă acest lucru abia acum. Acum este prea riscant pentru Federația Rusă să folosească modele Su-34 pentru a ataca atât liniile de front, cât și infrastructura civilă. Dar acesta este doar un motiv pentru un optimism rezervat. La urma urmei, mai există încă peste 50 de modele Su-34 în flota de avioane a Federației Ruse, iar agresorul le poate folosi în continuare.

Dar acest număr de nave distruse arată atât Senatului american, cât și coaliției de apărare aeriană că, cu cât mai repede vor lua deciziile corecte, cu atât mai repede cerul ucrainean va deveni sigur și victoria va fi mult mai aproape.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!