Sari la conținut

Rusia Răspunde la Planurile SUA de a Staționa Rachete Tomahawk în Germania

Rusia a anunțat că va dezvolta un răspuns militar în urma deciziei Statelor Unite de a desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în Germania, conform unei declarații făcute joi de viceministrul de externe Serghei Riabkov și citată de presa oficială rusă, conform Reuters.

Statele Unite intenționează să staționeze rachete de croazieră Tomahawk în Germania pentru a consolida capacitatea de descurajare militară a NATO în Europa, conform unei declarații comune de miercuri a guvernelor celor două țări, citată de dpa și Agerpres.

„Fără să ne lăsăm influențați de emoții, vom elabora, în primul rând, un răspuns militar la această nouă amenințare,” a declarat Riabkov joi, în timpul Forumului parlamentar al BRICS desfășurat la Sankt Petersburg.

Viceministrul rus a subliniat că planurile Pentagonului de a desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în Germania reprezintă o amenințare la adresa securității Federației Ruse. „Aceste acțiuni au ca scop principal subminarea securității țării noastre,” a adăugat Riabkov.

Declarația comună americano-germană, publicată în contextul summitului NATO de la Washington, specifică faptul că „desfășurările episodice” ale rachetelor cu rază lungă de acțiune vor începe în 2026. Pe lângă rachetele Tomahawk, vor fi staționate și rachete SM-6 și „arme hipersonice aflate în dezvoltare,” care au o rază de acțiune mai mare decât rachetele actualmente staționate în Europa.

„Exersarea acestor capacități avansate va demonstra angajamentul Statelor Unite față de NATO și contribuțiile sale la descurajarea integrată europeană,” se menționează în declarația citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!