Sari la conținut

Rusia s-a folosit de Amnesty International pentru a slăbi Moldova înainte de alegerile prezidențiale

Înainte de începerea cursei electorale prezidențiale, Rusia s-a folosit de organizația internațională “pentru drepturile omului” Amnesty International pentru a slăbi poziția președintelui pro-european al țării, Maia Sandu, conform sursei.

Organizația a publicat un raport cu observații foarte negative privind situația drepturilor și libertăților în Republica Moldova. Despre aceasta a relatat ediția moldovenească “Moldova News”, făcând referire la analiza raportului făcută de expertul ucrainean Oleksandr Kovalenko.

“Moldova News” scrie că în raportul Amnesty International, “apărătorii drepturilor omului” critică în special interzicerea Partidului “Șor” și a platformelor de informare rusești în Moldova. În același timp, Amnesty International nu a specificat faptul că “Șor” este o forță politică hibridă pro-rusă, creată de fapt pentru a prelua puterea în Moldova.

Potrivit publicației, organizația mai acuză Chișinăul de comiterea unor crime politice pe teritoriul Transnistriei, care, din anumite motive, nu sunt investigate, “uitând să menționeze că teritoriul “RMD” nu este de fapt controlat de Chișinău și este de fapt un teritoriu ocupat”.

Raportul AI a apărut într-un moment foarte convenabil pentru Kremlin, “când Moscova și-a activat aproape toate celulele din Moldova, Ilan Șor a anunțat crearea unei noi forțe politice “Victoria”, iar principalul candidat pro-rus Eugenia Guțul a fost acuzată într-un dosar penal – “Finanțarea ilegală a unui partid politic”, transmite Moldova News.

Dacă rușii au decis să folosească Amnesty International tocmai acum împotriva Moldovei, “acest lucru poate indica un singur lucru – catalizarea scenariilor distructive lansate de Moscova împotriva republicii”, a precizat presa moldovenească.

“Moldova News” a amintit și de raportul scandalos al Amnesty International despre Ucraina 2022, în care activiștii “drepturilor omului” ai organizației au susținut că Rusia lovește orașele ucrainene pentru că acolo se află militari ucraineni. “O încercare ingenioasă de albire a agresorului, care cu geniul său a înecat logica și bunul simț”, a spus organul de presă moldovean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!