Sari la conținut

Rusia și-a modificat strategia în zona Mării Baltice, însă motivele nu sunt clare

Numărul de cazuri în care NATO a ridicat avioane de război pentru a intercepta aparate de zbor rusești în apropierea spațiului aerian aliat deasupra Mării Baltice a crescut cu 20-25% în primul trimestru al acestui an, a declarat joi o sursă din Alianța Nord-Atlantică. Creșterea activității rusești se datorează, probabil, intensificării exercițiilor desfășurate de țările aliate, potrivit Reuters, scrie sursa.

Sursa a refuzat să ofere un număr exact al zborurilor militare rusești întâlnite în apropierea teritoriului NATO. Anul trecut, NATO a anunțat că avioanele sale de luptă au decolat de peste 300 de ori pentru a intercepta avioane militare rusești, majoritatea incidentelor având loc deasupra Mării Baltice, conform News.ro.

De atunci, NATO a observat o schimbare în tipul avioanelor rusești reperate în apropierea teritoriului aliat. Spre deosebire de trecut, piloții occidentali detectează acum mai puține avioane de luptă sau bombardiere strategice rusești, majoritatea interceptărilor implicând avioane de supraveghere sau, ocazional, avioane de transport, a precizat sursa.

Motivul pentru care Rusia și-a schimbat comportamentul nu este clar, dar se presupune că Moscova are nevoie de bombardierele și avioanele sale de luptă în Ucraina, unde luptele s-au intensificat, a adăugat sursa.

NATO a subliniat că avioanele militare rusești nu transmit codul transponder care să indice poziția și altitudinea lor, nu prezintă un plan de zbor și nu comunică cu controlorii de trafic aerian.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, alianța militară occidentală și-a intensificat prezența de-a lungul flancului său estic, trimițând mai multe avioane de luptă și instituind apărări aeriene la sol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!