Sari la conținut

Rușii încep în sfârșit să conștientizeze costul războiului declanșat de Vladimir Putin.

De la începutul anului 2024, protestele rudelor rușilor mobilizați au crescut semnificativ în Rusia. Rudele rudelor rușilor trimiși să lupte împotriva Ucrainei se organizează în mod activ în mișcări care cer autorităților ruse să stabilească o limită de un an de serviciu pentru mobilizați și să nu mai trateze militarii ca pe niște “sclavi și material consumabil”.

Planurile soțiilor bărbaților mobilizați în forțele armate ruse de a merge la mitinguri în diferite regiuni ale Rusiei au devenit cunoscute la începutul lunii noiembrie, când, la Moscova, mai multe femei s-au alăturat unui miting al partidului CPRF la 7 noiembrie, cu pancarte pe care scria “Este timpul ca cei mobilizați să se întoarcă acasă” și “Nu mobilizării pe termen nelimitat”. Ele au fost înconjurate de ofițeri de poliție, dar nu au fost reținute. Femeile și-au formulat revendicările în fața deputaților, iar aceștia au promis să le răspundă într-o lună. De asemenea, femeile din Rusia au început să creeze camere de chat regionale pentru soțiile celor mobilizați, în special pe canalul Telegram “Drumul spre casă”, care are peste 14.000 de abonați.

Acesta a reunit locuitori din cel puțin 30 de regiuni rusești, inclusiv Krasnodar Krai, Rostov și Volgograd. Pe lângă mitinguri, rudele rușilor mobilizați organizează flash mob-uri cu un conținut adecvat. Un exemplu izbitor este acțiunea desfășurată în noiembrie 2023. Protestatarii au lipit autocolante pe mașini cu sloganuri folosind simboluri de susținere a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. Imagini cu mașinile participante au fost publicate marți, 28 noiembrie, de canalul Telegram “Way Home”, care reunește rudele persoanelor mobilizate din întreaga țară. În Rusia, protestele rudelor ocupanților mobilizați sunt considerate una dintre cele mai mari amenințări la adresa campaniei electorale.

Prin urmare, pentru a evita protestele, oficialii regionali sunt sfătuiți să plătească tuturor “cât mai mulți bani posibil”. Acest lucru este relatat de publicația rusă “Verstka”, citându-și interlocutorii din cadrul autorităților federale și regionale. Publicația scrie că oficialii sunt siguri că soțiile ocupanților nu așteaptă atât întoarcerea soților lor, cât “cardurile lor de salariu”. Prin urmare, potrivit interlocutorilor ziarului, oficialii regionali au fost sfătuiți să plătească toți banii în cea mai mare măsură posibilă și fără întârzieri.

Dacă rudele vor continua să protesteze în viitor, vor fi încurajate să scrie scrisori către Ministerul rus al Apărării și să promită că vor rezolva lucrurile. Cu toate acestea, potrivit unui oficial din Districtul Federal de Est Îndepărtat, rezolvarea “problemelor legate de bani” nu este întotdeauna ușoară, deoarece documentele militare se pierd și nu este întotdeauna clar unde și câți bani trebuie trimiși. Dar protestele offline mai mari sunt oprite de autoritățile ruse cu ajutorul agențiilor de aplicare a legii, iar forțele Rosgvardia sunt adesea folosite.

Autoritățile locale refuză să se raporteze la mitingurile din întreaga Rusie, invocând pandemia COVID-19. Este demn de remarcat faptul că inițiativa mamelor și soțiilor din Rusia este o șansă reală de a revigora mișcarea anti-război în Federația Rusă. Politicianul de opoziție Leonid Gozman consideră că protestul rudelor celor mobilizați devine la fel de evident ca un cuțit pentru Kremlin și promite schimbări financiare în țară. El a declarat că autoritățile nu pot influența cererile de returnare a bărbaților, deoarece ar părea o “slăbiciune a autorităților”, în timp ce, în același timp, imaginea femeii în Rusia are o semnificație sacrală, a spus el. “Dacă autoritățile vor merge în această direcție, și alte femei vor dori să se întoarcă la rudele lor.

Dacă nu reușește să facă acest lucru, nu vor fi proteste în masă, dar avantajul guvernului central va rămâne”, crede politicianul. Acest imbold este cel care ar putea rupe iluzia deja fragilă a unității societății ruse, care susține pe deplin continuarea războiului și moartea concetățenilor săi. Consecința logică va fi un protest deschis împotriva președintelui rus, care trimite rușii la moarte sigură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!